Μέτρα από την Ε.Ε. υπό τον φόβο δεύτερου κύματος κορονοϊού

Μέτρα από την Ε.Ε. υπό τον φόβο δεύτερου κύματος κορονοϊού

Φοβούμενη επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης από ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού η Κομισιόν δρομολογεί  προτεραιότητες και μέτρα, συμπεριλαμβανόμενης της αύξησης των εμβολιασμών για την εποχική γρίπη.

«Με βάση τα διδάγματα των τελευταίων μηνών, σχεδιάζουμε για το μέλλον ώστε να αποφύγουμε τους αυτοσχεδιασμούς, με ενίσχυση της ετοιμότητάς μας σε όλα τα μέτωπα, διαφύλαξη της ενιαίας αγοράς και των βασικών ελευθεριών της και διευκόλυνση της πορείας προς την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη σε ολόκληρη την Ε.Ε.» σχολίασε χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου υπογράμμισε πως «είναι ευθύνη μας να βεβαιωθούμε ότι είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι. Δεν είναι τώρα η ώρα για να χαλαρώσουμε τα μέτρα προφύλαξης».

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες αποκλείουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης μιας κεντρικής εφαρμογής ιχνηλάτησης, ενώ στις προτεραιότητες που παρουσίασε χθες περιλαμβάνεται η χρηματοδοτική υποστήριξη του ιατρικού προσωπικού, η υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων αλλά και η αύξηση των εξετάσεων.

Αναλυτικά, η Κομισιόν προτείνει:

  • Αύξηση της κάλυψης των εξετάσεων, της ιχνηλάτησης επαφών και της επιτήρησης από τους φορείς δημόσιας υγείας, ώστε να χαρτογραφούνται οι συρροές κρουσμάτων και να περιορίζεται η εξάπλωση επιδημικών εξάρσεων. Εκτός από την ανακοίνωση, η Επιτροπή εξέδωσε την Τετάρτη εκτελεστική απόφαση για την υποστήριξη της διαλειτουργικότητας εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών και αποστολής ειδοποιήσεων μέσω κινητών συσκευών πέραν των εθνικών συνόρων στην ΕΕ.
  • Διασφάλιση της ομαλής παροχής μέσων ατομικής προστασίας, φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, μέσω μηχανισμών όπως οι συμφωνίες κοινής προμήθειας έκτακτης ανάγκης και τα στρατηγικά αποθέματα της ΕΕ.
  • Διατήρηση ταχείας κινητοποίησης στον τομέα της δημόσιας υγείας, χωρίς παραμέληση άλλων τομέων της υγείας, μεταξύ άλλων με τη χρηματοδοτική υποστήριξη της μεταφοράς ιατρικού προσωπικού και ασθενών μεταξύ κρατών μελών, καθώς και με τον συντονισμό της ανάπτυξης ιατρικών ομάδων και εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης για τις αιτούσες χώρες μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.
  • Παροχή στοχευμένων και τοπικών μη φαρμακευτικών μέτρων βάσει έρευνας και στοιχείων, καθώς και έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εκ νέου επιβληθέντων μέτρων.
  • Υποστήριξη ευάλωτων ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και τα περιθωριοποιημένα άτομα, μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών για τις εξετάσεις, τη φροντίδα και τη θεραπεία, μεταξύ άλλων για την ψυχική υγεία και την ψυχολογική υποστήριξη.
  • Μείωση της επιβάρυνσης από την εποχική γρίπη, ώστε να αποφευχθεί η πρόσθετη πίεση στα συστήματα υγείας που βρίσκονται ήδη στα όριά τους, με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και με άλλα μέσα όπως η εξασφάλιση πρόσθετων εθνικών προμηθειών σε εμβόλια κατά της γρίπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ