Συμφωνία στο Βερολίνο για εκεχειρία στη Λιβύη

Και τήρηση του εμπάργκο όπλων

Συμφωνία στο Βερολίνο για εκεχειρία στη Λιβύη

Τον σεβασμό του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη συμφώνησαν οι μετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου που συγκάλεσαν η Γερμανία και ο ΟΗΕ.

Στη διάσκεψη, στην οποία δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα, μετείχαν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Τουρκία, η Ρωσία, το Κονγκό, τα Ηνωμένα Έθνη, ο Αραβικός Σύνδεσμος και εκπρόσωποι των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στη βορειοαφρικανική χώρα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά το τέλος της Διάσκεψης η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τις πολύωρες διαβουλεύσεις δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν να ορίσουν από πέντε εκπροσώπους που θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις, ενώ όπως ανακοίνωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη συμφώνησαν σε παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χέικο Μαας, οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν να συζητήσουν για την εξεύρεση λύσης προκειμένου να επαναλειτουργήσουν οι σταθμοί μεταφόρτωσης πετρελαίου της Λιβύης, ενώ στην έναρξη της Διάσκεψης ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει από όλες τις πλευρές να στηρίξουν την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σε άρθρο του στο politico.eu την Ε.Ε. για έλλειψη ευαισθησίας απέναντι στο θέμα της Λιβύης. Προειδοποίησε πως τυχόν πτώση της κυβέρνησης της Τρίπολης -την οποία στηρίζει η Άγκυρα- θα οδηγήσει στην ανάκαμψη του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα. Ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε στο άρθρο του να νομιμοποιήσει την απόφαση για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, ωστόσο η σημερινή απόφαση της Διάσκεψης για τήρηση του εμπάργκο όπλων ανατρέπει τους σχεδιασμούς της Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ