Αγνοούν τελείως τον εργαζόμενο- Του Γιάννη Καρούζου

Αγνοούν τελείως τον εργαζόμενο- Του Γιάννη Καρούζου
Τόσα μέτρα υιοθετήθηκαν για την ευελιξία στην αγορά εργασίας. Μέτρα χωρίς πλαίσιο, χωρίς άξονα, τυχαία και ανάλογα των απαιτήσεων της Τρόικας και των Υπουργών που θήτευσαν στο Υπουργείο Εργασίας από την αρχή εφαρμογής των μνημονίων.

Του Γιάννη Καρούζου*

Δεν υπήρξε σχεδιασμός ούτε στην αγορά εργασίας, ώστε τουλάχιστον έτσι να δικαιολογηθούν.
Αποτέλεσμα: η ραγδαία αύξηση της ανεργίας, η μείωση των μισθών, η κατάρτιση τρίωρων και τετράωρων συμβάσεων εργασίας ως νέο μοντέλο απασχολησιμότητας.Σε όλα αυτά απουσιάζει η προστασία του ασθενούς μέρους της εργασίας : ούτε ένα μέτρο δεν υιοθετήθηκε, ώστε ο εργαζόμενος να αισθανθεί περισσότερο προστατευόμενος, χωρίς βέβαια στρεβλώσεις σε βάρος των εργοδοτών.

Η παρουσία του Κράτους εξαντλείται σε τεράστια πρόστιμα που παραβιάζουν κάθε αρχή νομιμότητας με γνώμονα την είσπραξη ποσών. Οι Επιθεωρήσεις Εργασίας -αφυδατωμένες από στελέχη- παρεμβαίνουν συμβουλευτικά (sic), παραπέμποντας τις υποθέσεις στα αρμόδια Δικαστήρια, τα οποία και αυτά βραχυκυκλωμένα στη σωρεία των υποθέσεων προσπαθούν να λειτουργήσουν.Είναι η πρώτη φορά που πλέον στη χώρα μας είναι κοινή η διαπίστωση: άλλαξε σχεδόν το σύνολο του εργατικού δικαίου, όχι μόνο στις διατάξεις του, αλλά και στη δικαιοπολιτική λειτουργία του. Αγνοεί εφεξής τον εργαζόμενο, αφήνοντάς τον στην τύχη του.

Επιχειρήσεις κλείνουν και μισθοί εργαζομένων με τις αποζημιώσεις τους χάνονται στη δυσκολία να βρεθεί περιουσία του εργοδότη. Από την άλλη όμως το κράτος κατάσχει τα πάντα. Εκείνο βρίσκει περιουσία. Εκείνο βρίσκει τη λύση. Ο εργαζόμενος ακόμη την ψάχνει. Με την ελπίδα να τη βρεί στο νέο έτος, καλές γιορτές.

*Ο Γιάννης Καρούζος είναι δικηγόρος-εργατολόγος