Όλες οι αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ – Το σενάριο «ανατροπής» στην πληρωμή του φόρου

Όλες οι αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ – Το σενάριο «ανατροπής» στην πληρωμή του φόρου

Πανδημία, μείωση δηλωθέντων εισοδημάτων που προκλήθηκαν από τον COVID, πλημμύρες και τώρα καταστροφικές πυρκαγιές. Όλα αυτά θα αποτυπωθούν στον φετινό ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα πρέπει να πληρωθεί από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022. Ακόμη όμως και η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, είναι πλέον «ανοικτή».

Ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχει πέσει αισθητά τις τελευταίες ημέρες. Ο παρατεταμένος καύσωνας, η αρνητική ψυχολογία που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές και φυσικά οι καλοκαιρινές διακοπές του Αυγούστου, σε συνδυασμό με την «χαλάρωση» που επέφερε η ανακοίνωση για την ολιγοήμερη παράταση, είχαν ως αποτέλεσμα, οι δηλώσεις που υποβάλλονται ημερησίως ειδικά από τις 6 Αυγούστου και μετά, να μην ξεπερνούν τις 65-70.000. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι στιγμής έχουμε 4,4 εκατομμύρια δηλώσεις ενώ πρέπει να φτάσουμε στα 6,4 εκατομμύρια και 6 εκατομμύρια εκκαθαριστικά ενώ πρέπει να φτάσουμε στα 9 εκατομμύρια. Πλέον, αρχίζει να τίθεται υπό αμφισβήτηση το κατά πόσο η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου. Οποιαδήποτε νέα παράταση, θα έχει ως αποτέλεσμα, η ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ να μετατεθεί για αργότερα.

Όσον αφορά στην εκκαθάριση για το σύνολο των πολιτών της χώρας, τα σενάρια αυτή τη στιγμή είναι τα εξής:

  1. Οι δόσεις θα είναι έξι: από Σεπτέμβριο μέχρι και Φεβρουάριο του 2022. Αν λόγω παράτασης στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων τα εκκαθαριστικά εκδοθούν τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου, είναι πιθανό η πρώτη δόση να παραταθεί για τα μέσα Οκτώβρη ή να πληρωθεί ταυτόχρονα με την 2η δόση.
  2. Αν η εκκαθάριση καθυστερήσει ακόμη περισσότερο, είναι πιθανό οι περίπου 1,5 εκατομμύριο δικαιούχοι της έκπτωσης του 50% (επειδή πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο) να λάβουν την έκπτωση με βάση τα εισοδήματα του 2019 και στη συνέχεια να γίνει διόρθωση και συμψηφισμός με βάση τα εισοδήματα του 2020. Να σημειωθεί ότι φέτος αναμένεται κατακόρυφη αύξηση στους δικαιούχους της έκπτωσης του 50% ακριβώς επειδή αποτυπώνεται μείωση στα δηλωθέντα εισοδήματα. Ο βασικός στόχος είναι η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ να γίνει μια και έξω με τα εισοδήματα του 2020 ώστε να μην χρειαστεί μετά «διόρθωση» των εκκαθαριστικών.

Τι θα γίνει με τους πληγέντες

Οι καταστροφικές πυρκαγιές, έχουν προσθέσει ακόμη ένα «μέτωπο» στη διαδικασία εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ. Θα πρέπει να «απομονωθούν» τα χιλιάδες ακίνητα που έχουν υποστεί φθορές από τις καταστροφικές πυρκαγιές ώστε να μην καταλογιστεί ο ΕΝΦΙΑ που αναλογεί. Προσοχή: Ο ΕΝΦΙΑ δεν θα καταλογιστεί επί του ακινήτου. Δεν απαλλάσσεται ο ιδιοκτήτης συνολικά. Τα ακίνητα θα είναι χιλιάδες καθώς εκτός από τις κατοικίες και τις εγκαταστάσεις έχουν γίνει ζημιές και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις που είναι χιλιάδες. Μένει να φανεί πώς θα ενημερωθεί η ΑΑΔΕ για το ποια ακίνητα έχουν υποστεί ολικές ή μερικές καταστροφές. Πολύ σύντομα θα υπάρξει οριοθέτηση των περιοχών που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές (σε επίπεδο δήμου κοινότητας κλπ) αλλά το ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τα συγκεκριμένα ακίνητα. Είναι ένα ερώτημα αν θα χρησιμοποιηθούν οι δηλώσεις των πολιτών στην πλατφόρμα αποζημιώσεων ή αν ακολουθηθεί άλλη διαδικασία. Μόνο για τους δήμους Μαντουδίου και Ιστιαίας είναι ξεκάθαρα τα πράγματα καθώς εκεί θα απαλλαγούν όλα τα ακίνητα που ανήκουν διοικητικά στις περιοχές αυτές και όχι μόνο αυτά που έχουν πληγεί από τις φλόγες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ