ΕΝΦΙΑ 2021: Περισσότερα τα τετραγωνικά χαμηλότεροι οι συντελεστές

Προχωρά η «εξίσωση» των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές – Κρυφές επιβαρύνσεις μετά τις 1,9 εκατομμύρια τακτοποιήσεις αυθαιρέτων – Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα και ποιοι λιγότερα.

ΕΝΦΙΑ 2021: Περισσότερα τα τετραγωνικά χαμηλότεροι οι συντελεστές

Τον ημιυπαίθριο τον τακτοποίησες. Πρόλαβες. Στο Ε9 τον δήλωσες; Έρχεται λοιπόν η ώρα που το σπίτι θα απεικονιστεί και το πραγματικό του μέγεθος και στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της εφορίας. Και μετά, θα έρθει ο ΕΝΦΙΑ. Ας προετοιμάζονται λοιπόν οι ιδιοκτήτες: ο κύκλος των τακτοποιήσεων δεν κλείνει μόνο με την καταβολή του προστίμου. Για κάθε τετραγωνικό επιπλέον που θα δηλωθεί στο Ε9, θα επιβληθεί και ο αναλογών ΕΝΦΙΑ, τουλάχιστον 2-3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2021, θα επιβληθεί σε περισσότερα τετραγωνικά συγκριτικά με τον ΕΝΦΙΑ του 2020. Ο φόρος ανά τετραγωνικό θα υπολογιστεί με διαφορετικές τιμές λόγω της επικείμενης εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές. Και επί του τελικού φόρου, θα γίνονται μεγαλύτερες εκπτώσεις που θα φτάνουν ακόμη και στο 50% συγκριτικά με αυτές που έγιναν στον φετινό ΕΝΦΙΑ (10-30%).

Αυτή είναι η συνταγή του ΕΝΦΙΑ για το 2021. Στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς το προσχέδιο του οποίου κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή, θα προβλεφθεί ότι ο φόρος κατοχής ακινήτων θα αποδώσει και την επόμενη χρονιά περίπου τα ίδια έσοδα που θα αποδώσει και φέτος: περίπου 2,5 δις. ευρώ. Ωστόσο, θα είναι εκατομμύρια οι ιδιοκτήτες που θα δουν αλλαγή στο εκκαθαριστικό τους. Θα υπάρξουν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες που θα τύχουν μείωσης της επιβάρυνσης ακόμη και πάνω από 10% συγκριτικά με το 2020 αλλά και αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα. Ειδικά ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές που σήμερα βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη και 2 ευρώ επιπλέον για κάθε τετραγωνικό του σπιτιού τους.

Ποιες είναι οι αλλαγές που θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2021;

  1. Για το 2021, δρομολογείται η ένταξη τουλάχιστον 3000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών. Στις περισσότερες από αυτές τις περιοχές (σ.σ πολλές από τις οποίες είναι και ακριβές ζώνες όπως τμήματα της Μυκόνου, της Πάρου κλπ) θα υπάρξουν σοβαρές ανατιμήσεις οι οποίες με τη σειρά τους θα επιφέρουν και αύξηση του ΕΝΦΙΑ.
  2. Η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές θα πρέπει να προχωρήσει μέσα στο 2021 όπως έχει συμφωνηθεί άλλωστε με τους θεσμούς. Ήδη, οι εκτιμητές ακινήτων που έχουν αναλάβει την υποβολή των σχετικών εισηγήσεων, καλούνται να καταθέσουν τις αιτήσεις τους «εδώ και τώρα» ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν οι σχετικές προετοιμασίες από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Θα υπάρξουν λίγες περιοχές στις οποίες θα γίνουν μειώσεις (σ.σ κυρίως ακριβές περιοχές) αλλά και πολλές περιοχές στις οποίες θα γίνουν αυξήσεις.
  3. Η διαδικασία της τακτοποίησης αυθαιρέτων (σ.σ μόλις 200.000 δηλώσεις υποβλήθηκαν μέσα στον Σεπτέμβριο ενώ συνολικά έχουν ξεπεράσει τα 1,9 εκατομμύρια) ανέδειξε δωμάτια ή ακόμη και ολόκληρα ακίνητα που δεν ήταν δηλωμένα στο Ε9. Αυτές οι επιφάνειες, θα πρέπει τώρα να δηλωθούν στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της εφορίας προκειμένου να νομιμοποιηθούν οριστικά (σ.σ ακίνητο που δεν αποτυπώνεται σωστά στο Ε9 δεν μπορεί να μεταβιβαστεί καθώς πέραν της βεβαίωσης τακτοποίησης που εκδίδει ο μηχανικός, χρειάζεται και η βεβαίωση πληρωμής του ΕΝΦΙΑ για τουλάχιστον πέντε χρόνια)
  4. Όλες αυτές οι αλλαγές που προαναφέρθηκαν θα «αυξήσουν» την φορολογητέα ύλη για την επιβολή του ΕΝΦΙΑ. Το υπουργείο Οικονομικών θα υπολογίσει τα χρήματα που θα προκύψουν από τη φορολόγηση μεγαλύτερων περιουσιών και με αυτά θα χρηματοδοτήσει την νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ουσιαστικά θα αυξηθούν οι συντελεστές έκπτωσης που εξαρτώνται από το σύνολο της περιουσίας. Στην πράξη:
  • Περιουσίες με αξία έως 60.000 ευρώ που σήμερα έχουν έκπτωση φόρου 30%, θα φτάσουν ακόμη και στο 50%
  • Περιουσίες με αξία από 60.000 έως 80.000 ευρώ που σήμερα έχουν έκπτωση 27% θα φτάσουν κοντά στο 40%
  • Περιουσίες με αξία από 80.000 έως 100.000 που σήμερα έχουν έκπτωση 25% θα πάνε τουλάχιστον στο 35% και
  • Περιουσίες από 100.000 ευρώ και πάνω (και μέχρι το όριο του ενός εκατ. ευρώ) θα έχουν συντελεστή έκπτωσης τουλάχιστον 30%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ