Υπολογίστε μόνοι σας ζημιές και κέρδη από το «κούρεμα» ενοικίων (εργαλείο)

Το εργαλείο του fpress.gr για όλους τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές που θα ξεκινήσουν τα «παζάρια» για τη μείωση των ενοικίων

Υπολογίστε μόνοι σας ζημιές και κέρδη από το «κούρεμα» ενοικίων (εργαλείο)

Ο ενοικιαστής ζητάει μείωση ενοικίου. Όσο το δυνατόν μεγαλύτερη. Πόση μείωση θα δεχτεί ο ιδιοκτήτης; Διότι ανάλογα με το αρχικό ποσό του ενοικίου αλλά και το ποσοστό της μείωσης που θα συμφωνηθεί, θα εξαρτηθεί πόσο εισόδημα θα χαθεί, πόσα θα γλιτώσει ο ενοικιαστής και ποια θα είναι η έκπτωση φόρου που θα λάβει ο ιδιοκτήτης ως «αποζημίωση». Το fpress.gr έρχεται με ένα νέο εργαλείο και δίνει τις απαντήσεις. Αρκεί να συμπληρώσετε το σημερινό ενοίκιο –πριν το κούρεμα- και το ποσοστό της μείωσης που θέλετε να κάνετε. Αμέσως, οι απαντήσεις θα εμφανιστούν μπροστά σας.

Προσοχή:

  1. Η περίοδος του κουρέματος με κρατική επιδότηση διαρκεί μέχρι το τέλος του χρόνου
  2. Για να υπάρξει κρατική αποζημίωση του ιδιοκτήτη μέσω επιστροφής φόρου, πρέπει το ποσοστό να είναι τουλάχιστον 30%.
  3. Το ποσό της επιστροφής φόρου θα αφαιρεθεί είτε από τον φόρο εισοδήματος είτε από τον ΕΝΦΙΑ.
  4. Ο ενοικιαστής υποχρεούται να καταβάλλει το κουρεμένο ενοίκιο καθώς σε διαφορετική περίπτωση, δεν ισχύει η συμφωνία περικοπής και το ποσό καθίσταται απαιτητό στο σύνολό του

Πώς δουλεύει στην πράξη το εργαλείο; Ιδού ένα παράδειγμα ιδιοκτήτη που θέλει να κάνει μείωση 30% στο ενοίκιο των 500 ευρώ και ταυτόχρονα να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ του.

Ιδιοκτήτης ακινήτου ενοικιάζει ένα διαμέρισμα 120 τετραγωνικών αντικειμενικής αξίας 132.300 ευρώ. Στο διαμέρισμα αντιστοιχεί ΕΝΦΙΑ 470,9 ευρώ τον χρόνο ενώ μετά την έκπτωση του 20% που θα γίνει και φέτος, ο τελικός λογαριασμός θα περιοριστεί στα 376,6 ευρώ. Το διαμέρισμα ενοικιάζεται προς 500 ευρώ τον μήνα και ο ενοικιαστής θέλει μείωση 30% μέχρι το τέλος του χρόνου (από τον Σεπτέμβριο). Επομένως, ο ιδιοκτήτης θα χάσει 150 ευρώ ανά μήνα για τέσσερις μήνες ή 600 ευρώ συνολικά. Λόγω αυτής της μείωσης όμως, θα διασφαλίσει έκπτωση φόρου 60 ευρώ ανά μήνα (το 20% του 60% των 500 ευρώ) ή 240 ευρώ για το τετράμηνο. Αυτά τα 240 ευρώ, θα αφαιρεθούν από τον ΕΝΦΙΑ (αν δεν υπάρχει φόρος εισοδήματος) και ο τελικός λογαριασμός θα πέσει από τα 376,6 ευρώ στα 136,6 ευρώ. Δηλαδή το συνολικό «κούρεμα» σε σχέση με το αρχικό βεβαιωθέν ποσό των 470,9 ευρώ, μπορεί να φτάσει στο 71%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ