Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τα «κουρέματα» των ενοικίων

Υποχρεωτικά για τον Σεπτέμβριο για πέντε κλάδους – προαιρετικά κατόπιν συμφωνίας για όλους τους τομείς με το κράτος να ενισχύσει τον ιδιοκτήτη

Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τα «κουρέματα» των ενοικίων

Στο πλαίσιο που θα ισχύσει για τα ενοίκια των επιχειρήσεων μέχρι το τέλος του έτους καταλήγει η κυβέρνηση. Το υποχρεωτικό κούρεμα θα παραταθεί και για τον Σεπτέμβριο για 5 επιχειρηματικούς κλάδους ενώ θα θεσμοθετηθεί για όλη την περίοδο μέχρι το τέλος του χρόνου η μείωση ενοικίων κατόπιν συμφωνίας ιδιοκτήτη-ενοικιαστή με αποζημίωση του ιδιοκτήτη από τον ενοικιαστή.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τρία επιμέρους μέτρα:

  1. Επεκτείνεται και για τον μήνα Σεπτέμβριο το υποχρεωτικό «κούρεμα» των ενοικίων για τους κλάδους που ίσχυσε μέχρι και τον Αύγουστο. Δηλαδή, και για τον Σεπτέμβριο, «κούρεμα» ενοικίου θα μπορούν να κάνουν οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους χώρους της εστίασης, των καταλυμάτων (γενικότερα του τουρισμού), των μεταφορών και του πολιτισμού
  2. Θεσμοθετείται η δυνατότητα κρατικής ενίσχυσης των ιδιοκτητών ακινήτων σε περίπτωση που συμφωνήσουν με τους ενοικιαστές να μειώσουν τα ενοίκια. Η χρονική περίοδος μείωσης θα είναι συγκεκριμένη (καταρχήν μέχρι το τέλος του έτους) και αντίστοιχα συγκεκριμένη θα είναι και η περίοδος που θα παρέχεται η ενίσχυση του κράτους. Οι ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης θα γίνουν μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η αποζημίωση από το κράτος προς τον ιδιοκτήτη, θα φτάνει στο 30% (τουλάχιστον) επί της ζημιάς και θα συμψηφίζεται με φόρους (π.χ ΕΝΦΙΑ)
  3. Ξανανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων Covid. Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής από την 4η Σεπτεμβρίου έως και την 23ηΣεπτεμβρίου 2020 των δηλώσεων περί μεταβολής του μισθώματος (Δηλώσεις Covid):

α) αρχικών για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο, για όσους δεν έχουν ακόμα υποβάλει αρχικές δηλώσεις και

β) τροποποιητικών για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο.

Η παραπάνω χρονική προθεσμία ισχύει και για την τυχόν υποβολή των αρχικών ή τροποποιητικών Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, οι οποίες πρέπει να υποβληθούν πριν την υποβολή των Δηλώσεων Covid. Η αποδοχή από τους μισθωτές των αρχικών Δηλώσεων Covid για Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020, καθώς και των τροποποιητικών Δηλώσεων Covid για Μάρτιο έως και Αύγουστο 2020, μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και την 1η Οκτωβρίου 2020. Εννοείται ότι μετά την ανακοίνωση της παροχής δυνατότητας υποχρεωτικού κουρέματος και για τον Σεπτέμβριο, θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής των σχετικών δηλώσεων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου (τουλάχιστον).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ