Επιστρέφει ο εφιάλτης των πλειστηρισμών

Στόχος να αντιμετωπίστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων

Επιστρέφει ο εφιάλτης των πλειστηρισμών

 

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου. Το ηλεκτρονικό σφυρί, μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου, θα χτυπήσει ξανά και ο εφιάλτης για χιλιάδες δανειολήπτες θα επιστέψει.
Μόνο για την ερχόμενη Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί 528 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, με τον αριθμό αυτό να ανεβαίνει σε 2.400 μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ το τελευταίο τετράμηνο θα είναι φωτιά καθώς θα τρέξουν 7.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Οι τράπεζες πατάνε το γκάζι των εκποιήσεων για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων επιταχύνοντας ταυτόχρονα τις εξώσεις των ιδιοκτητών από εκπλειστηριασμένα ακίνητα, τα οποία πέρασαν στα χέρια τους και πρόκειται να τα εκποιήσουν, αλλά και από ακίνητα που θα βγουν στο ηλεκτρονικό σφυρί τους επόμενους μήνες.

Ταυτόχρονα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction εκσυγχρονίζεται και σύντομα θα θυμίζει τις ιστοσελίδες με τις αγγελίες πώλησης κατοικιών, ενώ επισπεύδονται και οι διαδικασίες επανάληψης των άκαρπων πλειστηριασμών σε νέες μειωμένες τιμές.

Σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης κάθε μήνα θα πρέπει να γίνονται 3.000 πλειστηριασμοί. Φέτος θα ξεπεράσουν τις 30.000 ενώ το 2019 θα πρέπει να φτάσουν τουλάχιστον τις 50.000.

Ο αντικειμενικός στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των κόκκινων δανείων που επιβαρύνουν το τραπεζικό σύστημα και φτάνουν στο 43,4% του συνόλου με την αξία τους να διαμορφώνεται στα 27,6 δισ. ευρώ. Από αυτά οι τράπεζες έχουν ήδη καταγγείλει δάνεια που πλησιάζουν στα 11,6 δις. ευρώ. Σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης κάθε μήνα θα πρέπει να γίνονται 3.000 πλειστηριασμοί. Φέτος θα ξεπεράσουν τις 30.000 ενώ το 2019 θα πρέπει να φτάσουν τουλάχιστον τις 50.000.


Να σημειωθεί ότι από τα ακίνητα που αναρτώνται στην πλατφόρμα eauction.gr, μόνο τα μισά ακίνητα βρίσκουν αγοραστή (περίπου το 55%), ενώ οι υπόλοιποι πλειστηριασμοί είτε αναστέλλονται λόγω ρύθμισης με τον οφειλέτη την τελευταία στιγμή, είτε κηρύσσονται άγονοι λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ