"Κούρεμα" 20% στα πρόστιμα για την τακτοποίηση αυθαιρέτων μέχρι και τον Οκτώβριο

Νέα παράταση προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος

"Κούρεμα" 20% στα πρόστιμα για την τακτοποίηση αυθαιρέτων μέχρι και τον Οκτώβριο

Με τροπολογία που θα κατατεθεί εντός των ημερών στη Βουλή, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα παρατείνει έως και τον Οκτώβριο την προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων τακτοποίησης ημιυπαιθρίων με "κούρεμα" 20% επί του συνολικού προστίμου. Κανονικά, η προθεσμία για να εξασφαλίσει κάποιος την έκπτωση, λήγει στις 8 Απριλίου. 

Υπεγράφη από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, η απόφαση που ρυθμίζει τα θέματα σχετικά με το στατικό έλεγχο των αυθαίρετων κατασκευών, οι οποίες υπάγονται στο νόμο για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος. Πρόκειται για μια απόφαση που περίμενε όλη η αγορά καθώς συνδέεται και με τη διαδικασία τακτοποίησης των αυθαιρέτων ακινήτων.
Συγκεκριμένα, καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την απαίτηση μελέτης στατικής επάρκειας, το περιεχόμενο αυτής, η διαδικασία υποβολής της, καθώς και η διαδικασία ενίσχυσης του κτηρίου στις περιπτώσεις στατικής ανεπάρκειας.
Υπενθυμίζεται ότι η εκπόνηση μελέτης στατικής επάρκειας, στις περιπτώσεις που αυτή απαιτείται, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ενιαίου ειδικού προστίμου κατά 10%. Εφόσον προκύψει από τη σχετική μελέτη η ανάγκη στατικής ενίσχυσης, προβλέπονται σημαντικές μειώσεις του προστίμου που φτάνουν το 70%, ανάλογα με τις περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις.
Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, τις προσεχείς ημέρες, θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή, στο νομοσχέδιο «Ενσωμάτωση Κοινοτικής Οδηγίας για τη Θαλάσσια Χωροταξία», σχετικά με την παράταση των προθεσμιών για τις εκπτώσεις του ενιαίου ειδικού προστίμου. Ειδικότερα, θα παραταθεί μέχρι τις 9 Οκτωβρίου 2018 η έκπτωση του 20% του πρώτου εξαμήνου, προκειμένου να εκδοθούν οι απαιτούμενες πράξεις για την εφαρμογή του νόμου.