Μόνο ένας πλειστηριασμός στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ! Τι αλλάζει

Ζήτημα ημερών οι αλλαγές στην διαδικασία

Μόνο ένας πλειστηριασμός στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ! Τι αλλάζει

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, που έχουν κατασχεθεί από την Εφορία, για ανεξόφλητα χρέη φορολογουμένων.
Οι πλειστηριασμοί ακινήτων γίνονται – μέχρι τώρα- στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, κάτι που συχνά οδηγεί σε διαδικασία πλειστηριασμού χωρίς αποτέλεσμα αφού οι εμπορικές αξίες των ακινήτων έχουν μειωθεί σημαντικά τα χρόνια της κρίσης και οι αντικειμενικές αξίες δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική αγορά του real estate.
Έτσι, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωράει στην εκκίνηση των πλειστηριασμών στην εμπορική (δηλαδή την πραγματική) αξία των ακινήτων

Σήμερα αν ανατρέξει κάποιος στη ιστοσελίδα αναγγελιών των πλειστηριασμών που πραγματοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα διαπιστώσει ότι περιλαμβάνει μόνο έναν πλειστηριασμό! Τα προγράμματα πλειστηριασμών ακινήτων από τη φορολογική διοίκηση για οφειλές προς το δημόσιο έχουν παγώσει τους τελευταίους μήνες διότι κατέληγαν σχεδόν όλοι άγονοι.

Και αυτό διότι η τιμή εκκίνησης των πλειστηριασμών ήταν η αντικειμενική αξία των εκπλειστηριαζόμενων ακινήτων, στην οποία ουσιαστικά κανείς δεν ήταν ενδιαφερόμενος να αγοράσει.

Το εν λόγω ζήτημα απασχόλησε θεσμούς και οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση και κατέληξε σε διάταξη που περιελήφθη στο πολυνομοσχέδιο του περασμένου Μαϊου, η οποία ευθυγράμμισε το καθεστώς διενέργειας των πλειστηριασμών για τις απαιτήσεις μεταξύ ιδιωτών με το καθεστώς διενέργειας των πλειστηριασμών για τις απαιτήσεις του δημοσίου από ιδιώτες.

Έγινε τροποποίηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με την οποία ορίστηκε ότι η τιμή εκκίνησης των πλειστηριασμών που διενεργεί το δημόσιο για να εισπράξει απαιτήσεις του από φορολογούμενους θα είναι η εμπορική τιμή και όχι η αντικειμενική που ίσχυε πριν.

Τώρα προβλέπεται η έκδοση απόφασης από τη φορολογική διοίκηση η οποία θα ορίζει τη διαδικασία υπολογισμού της εμπορικής τιμής. Με την έκδοση της σχετικής απόφασης αναμένεται ένα μπαράζ πλειστηριασμών ακινήτων από τη φορολογική διοίκηση, καθώς έχει συσσωρευτεί σημαντικό στοκ κατασχεμένων ακινήτων από οφειλέτες του δημοσίου.