Πώς μπορούν να γίνουν νόμιμα τα αυθαίρετα

Νέα παράταση έδωσε το αρμόδιο υπουργείο

Πώς μπορούν να γίνουν νόμιμα τα αυθαίρετα

Παρατείνεται εκ νέου, για άλλες 60 ημέρες, η προθεσμία που δίνεται στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προκειμένου να προχωρήσουν σε ρύθμιση για τα ακίνητά τους με τον ισχύοντα νόμο

Έτσι, μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου μπορούν οι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στην τακτοποίηση αυθαιρέτων, αφού το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε μια ακόμη παράταση και συγκεκριμένα την 7η κατά σειρά.

Η παράταση ισχύει μέχρι να ψηφιστεί στις αρχές του φθινοπώρου ο νέος νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με αυτόν αλλάζει και πάλι το σκηνικό για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Για παράδειγμα, αυξάνονται οι δόσεις των επιβαλλομένων προστίμων από 60 σε 80.

Παράλληλα, παραμένει ως «κόκκινη γραμμή» η ημερομηνία - ορόσημο για οποιαδήποτε τακτοποίηση αυθαιρέτου που είναι ο Ιούλιος του 2011.

Ειδικότερα, δίνεται η δυνατότητα για τα αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί στους τελευταίους τρεις νόμους (για τους ημιυπαίθριους και αυθαίρετα γενικώς) αλλά χωρίς να έχουν εξοφλήσει το πρόστιμο, να το επανυπολογίσουν με βάσει τις νέες ρυθμίσεις, προκειμένου να το συμψηφίσουν με όσα έχουν ήδη πληρώσει.

Ο νέος νόμος φέρνει μειώσεις στα παράβολα, απαγόρευση μίσθωσης για όλα τα αυθαίρετα κτίσματα αλλά και εκπτώσεις προστίμων που αγγίζουν το 80% και αφορούν κυρίως σε ειδικές ομάδες πληθυσμού.

Οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν:
*Δίνεται παράταση επιπλέον δύο ετών στην τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων. Απαγορεύεται η μίσθωση ακινήτου με πολεοδομικές παρανομίες, ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν απαιτείται πιστοποιητικό από μηχανικό, όπως στις περιπτώσεις αγοραπωλησιών ακινήτων.
*Μειώσεις στα παράβολα. Πιο συγκεκριμένα, 250 ευρώ για αυθαιρεσίες έως 100 τ.μ., 500 ευρώ για αυθαιρεσίες 100-500 τ.μ., 1.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 500-2.000 τ.μ., 4.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 2.000 – 5.000 τ.μ. Το μόνο που παραμένει σταθερό είναι το παράβολο για αυθαιρεσίες άνω των 5.000 τ.μ. στις 10.000 ευρώ.
*Μειώσεις προστίμων. Ειδικότερα για όσους αποφασίσουν να νομιμοποιήσουν αυθαίρετο κτίσμα από τις 09/12/2017 έως τις 08/06/2018 και για όσους έχουν υποβάλει μελέτη στατικής επάρκειας έκπτωση 10% του προστίμου.
*Αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί στους τελευταίους τρεις νόμους αλλά χωρίς να εξοφλήσουν το πρόστιμο μπορούν να επανυπολογίσουν το πρόστιμο με βάσει τις νέες ρυθμίσεις και να το συμψηφίσουν με όσα έχουν ήδη πληρώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ