«Χρυσές» δουλειές με την Golden Visa

Ποιοι είναι οι «πρωταθλητές» των επενδύσεων στην Ελλάδα

«Χρυσές» δουλειές με την Golden Visa

Κινέζοι, Ρώσοι και Τούρκοι τα τελευταία χρόνια «βολιδοσκοπούν» την Ελλάδα για επενδύσεις και χρησιμοποιούν το πρόγραμμα της «χρυσής βίζα» που δίνει άδεια παραμονής σε πολίτες τρίτων χώρων αρκεί να αγοράσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

Τόσο το υπουργείο Οικονομίας όσο και ο αρμόδιος οργανισμός Enterprise Greece, ετοιμάζουν σειρά αλλαγών στο εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε ξένους αγοραστές ακινήτων σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η ελκυστικότητά του.

Πρόσφατα άλλωστε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλας από το βήμα της Βουλής προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν και θεσμικές βελτιώσεις, οι οποίες δεν θα περιορίζουν τη δυνατότητα χορήγησης άδειας παραμονής στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση, σκέφτεται να επιστρατεύσει το κίνητρο της «χρυσής βίζας» και σε άλλους τομείς, πέραν των ακινήτων με πρώτιστο στόχο την προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που διαθέτουμε, τα οποία τηρεί το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για το πρόγραμμα «Golden Visa», ο αριθμός των αδειών που έχει χορηγηθεί σε υπηκόους τρίτων χωρών με την ιδιότητα του επενδυτή (ιδιοκτήτη ακινήτου) από την έναρξη του προγράμματος έως και 30/4/2017 ανέρχεται σε 1.684. Εάν αθροιστούν και τα μέλη οικογένειας των επενδυτών (ανιόντες, σύζυγοι, ανήλικα τέκνα, τέκνα έως 21 ετών), ο αριθμός των αδειών διαμονής που έχουν χορηγηθεί σε υπηκόους τρίτων χωρών για την ίδια περίοδο ανέρχεται συνολικά σε 4.095.

Κίνα, Ρωσία και Αίγυπτος

Οι κινητήριες δυνάμεις των επενδυτών για την απόκτηση Χρυσής Βίζας είναι η Κίνα, η Ρωσία και Αίγυπτος, περιοχές από τις οποίες οι λαοί τους θέλουν να έχουν μόνιμη ή παροδική πρόσβαση στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Enterprise Greece η πλειοψηφία των επενδυτών προέρχεται από την Κίνα (701 άδειες), ακολουθεί η Ρωσία με 357, ενώ η τρίτη χώρα προέλευσης είναι η Αίγυπτος με 84 άδειες. Στη συνέχεια ακολουθεί η Τουρκία με 81 άδειες, ο Λίβανος με 78 και η Ουκρανία με 70. Αν συμπεριληφθούν και οι άδειες για τα μέλη οικογένειας (συνολικά 4.095 όπως αναφέρθηκε) και πάλι η Κίνα έρχεται πρώτη με 1.693 άδειες, η Ρωσία δεύτερη με 801, ο Λίβανος τρίτος με 219, το Ιράκ με 218 και η Τουρκία με 202.

Οι περιοχές που κεντρίζουν το ενδιαφέρον

Οι επενδύσεις αυτές γίνονται κυρίως σε κατοικίες τόσο στην Αθήνα όσο και σε δημοφιλείς προορισμούς, που δεδομένης της χαμηλής τους αποτίμησης αποτελούν ανταγωνιστική επένδυση συγκρινόμενα με ανάλογα ακίνητα άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών και προορισμών.
Στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, στο βόρεια προάστια, στην παραλιακή οδό από το Φάληρο μέχρι την Βάρκιζα ενώ ανάλογα είναι το ενδιαφέρον για ποιοτικά ακίνητα σε τουριστικούς προορισμούς υψηλού προφίλ (Μύκονος, Σαντορίνη, Σπέτσες, Αντίπαρος, περιοχές της Κρήτης).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ