Αυτός είναι ο νέος ΕΝΦΙΑ για το 2016 - Ποιοι θα πληρώσουν αυξημένο χαράτσι

Αυτός είναι ο νέος ΕΝΦΙΑ για το 2016 - Ποιοι θα πληρώσουν αυξημένο χαράτσι
Φοροελαφρύνσεις σε μικροϊδιοκτήτες ακινήτων αλλά περισσότερο φόρο σε δευτερεύουσες και εξοχικές κατοικίες καθώς και στα οικόπεδα και αργοτεμάχια-φιλέτα, που βρίσκονται κυρίως εκτός σχεδίου πόλης προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το 2016.

Όπως τόνισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, «ο τρόπος που θα δομηθεί ο νέος φόρος δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, αλλά θα είναι πιο αναλογικός και δίκαιος, καθώς κατά την άποψη της κυβέρνησης ο ΕΝΦΙΑ έχει κλείσει τον κύκλο του».

Tα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπουν την καθιέρωση χαμηλού ατομικού αφορολόγητου ορίου (20.000-50.000 ευρώ) που θα αφορά το σύνολο της ακίνητης περιουσίας και θα αφαιρείται από αυτό, καθώς το ΥΠΟΙΚ διαπίστωσε ότι με βάση τα στοιχεία του Ε9 δεν μπορεί να ξεχωρίσει ποια από τα εμπράγματα δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία) που έχουν οι φορολογούμενοι συνιστούν πρώτη κατοικία, σύμφωνα με τον Έθνος.

Με βάση το ατομικό αφορολόγητο, θα μπορεί ένας φορολογούμενος να μην πληρώσει φόρο για την πρώτη του κατοικία ή ακόμη και για το σύνολο της περιουσίας του.

Πρώτη κατοικία

Σε περίπτωση που το αφορολόγητο όριο διαμορφωθεί στις 50.000 ευρώ, τότε το 41,7% των ιδιοκτητών ακινήτων δεν θα πληρώσει φόρο. Συγκεκριμένα περισσότεροι από 2,7 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα των οποίων η αξία με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ. Αν προχωρήσει η μείωση των αντικειμενικών αξιών τότε θα αυξηθεί ο αριθμός των φορολογούμενων που διαθέτουν μικρής αξίας περιουσία.

Εξετάζονται αλλαγές στους συντελεστές και στα κλιμάκια υπολογισμού του κυρίου φόρου με μείωση των συντελεστών για τις κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία μέχρι 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό για τις οποίες ο συντελεστής φόρου είναι 2-2,9 ευρώ ανά μέτρο και αύξηση των συντελεστών στα υψηλότερα κλιμάκια,

Αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου ή και μείωση του αφορολογήτου. Σήμερα ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται για συνολική αξία περιουσίας πάνω από 300,000 ευρώ και με συντελεστές που κυμαίνονται από 0,1% έως 1%.

Επανεξέταση των απαλλαγών και των εκπτώσεων που ισχύουν για τον ΕΝΦΙΑ.

Αύξηση της φορολογίας για εξοχικά και πολυτελείς κατοικίες και για οικόπεδα και αγροτικά τεμάχια που βρίσκονται σε τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτική Ελλάδας και σε νησιά με συνδυασμό της αναπροσαρμογής της τιμής της ζώνης και των συντελεστών του φόρου.