Πάρτε κόσμε: πωλούνται σπίτια με …9500 ευρώ

Πάρτε κόσμε: πωλούνται σπίτια με …9500 ευρώ
 Η απαξίωση των ακινήτων συνεχίζεται. Διαμερίσματα –ειδικά μεγάλης παλαιότητας και σε θεωρούμενες υποβαθμισμένες περιοχές του λεκανοπεδίου- πωλούνται σε τιμή χαμηλότερη ακόμη και από αυτή ενός αυτοκινήτου. Και μην φανταστείτε ότι μιλάμε για αυτοκίνητα των 40.000-50.000 ευρώ. Πλέον μπορείτε να μπείτε στο δίλημμα: να αγοράσω δυάρι ή…1000άρι;  

Στις μικρές αγγελίες, έχουν βγει διαμερίσματα τα οποία πωλούνται ακόμη και κάτω από 300 ευρώ το τετραγωνικό. Οι ανάγκες των σημερινών ιδιοκτητών τους για ρευστότητα έχουν ως αποτέλεσμα οι τιμές να πιέζονται ολοένα και προς τα κάτω. Ακίνητα τα οποία σταμάτησαν να αποδίδουν έσοδα (σ.σ ειδικά σε γειτονιές όπως ο Άγιος Παντελεήμονας Αχαρνών, η Κυψέλη, τα Εξάρχεια κλπ τα κενά διαμερίσματα πολλαπλασιάζονται λόγω της φυγής των οικονομικών μεταναστών) έχουν μετατραπεί σε «βαρίδια» καθώς όχι μόνο δεν αποδίδουν έσοδα αλλά δημιουργούν και ζημιές λόγω των παγίων (σ.σ κοινόχρηστα, ρεύμα αν δεν το έχει διακόψει ο ιδιοκτήτης) αλλά και (κυρίως) του ΕΝΦΙΑ. Ειδικά ο φόρος κατοχής ο οποίος υπολογίζεται επί της αντικειμενικής αξίας η οποία ουδεμία σχέση έχει με τις πραγματικές αξίες στις συγκεκριμένες περιοχές, μπορεί να φτάνει και στα 200 ή 300 ευρώ. Αν προστεθούν και τα κοινόχρηστα, τότε το ετήσιο κόστος μπορεί να προσεγγίσει και τα 500 ευρώ για ένα ακίνητο με μηδέν έσοδα. Αυτή είναι η διαπίστωση που ρίχνει την τιμή πώλησης και προκαλεί τη δημοσίευση αγγελιών όπως οι ακόλουθες:

  1. Διαμέρισμα 52 τετραγωνικών στην Κυψέλη, πωλείται προς 20000 ευρώ. Βρίσκεται σε ημιώροφο ενώ όπως αναφέρεται η τιμή είναι συζητήσιμη. Η τιμή ανα τετραγωνικό είναι 385 ευρώ.
  2. Διαμέρισμα 32 τετραγωνικών επίσης στην Κυψέλη, πωλείται προς 9000 ευρώ ενώ άλλο 27 τετραγωνικών δίδεται προς 178 ευρώ το τετραγωνικό ή προς 4800 ευρώ συνολικά
  3. Διαμέρισμα 50 τετραγωνικών στον Άγιο Θωμά πωλείται 13.000 ευρώ
  4. Διαμέρισμα 49 τετραγωνικών στη Λαμπρινή δίδεται προς 19.000 ευρώ
  5. Περίπου 16.000 ευρώ κοστίζει δυάρι 44 τετραγωνικών στον Άγιο Παντελεήμονα
  6. 19.000 ευρώ έχει σπίτι 49 ευρώ στην Λαμπρινή
  7. Περίπου 9800 ευρώ έχει γκαρσονιέρα 25 τετραγωνικών στου Ζωγράφου

Αποτελούν αυτά τα ακίνητα επενδυτικές ευκαιρίες σε αυτές τις τιμές; Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει κάποιος είναι αν θα μπορέσει να βρει ενοικιαστή. Μπορεί για παράδειγμα να το ανακαινίσει και να το χρησιμοποιήσει ως φοιτητική στέγη; Αν εκτιμά πως ναι, τότε ακόμη και με ένα πολύ χαμηλό ενοίκιο της τάξεως των 100-150 ευρώ, η απόσβεση μπορεί να γίνει σε λιγότερο από 15 χρόνια που είναι πολύ καλός χρόνος για ακίνητο. Μάλιστα, πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι πλέον τα εισοδήματα από ενοίκια δεν προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα αλλά φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 11%. Αν πάλι δεν μπορεί να βρεθεί ενοικιαστής, τότε η επένδυση θα αποδειχτεί «φυλακή» επενδυτικών κεφαλαίων καθώς η μεταπώληση θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη.