Προειδοποιήσεις Σόιμπλε για «φούσκες» στις κτηματαγορές

Προειδοποιήσεις Σόιμπλε για «φούσκες» στις κτηματαγορές
Προειδοποιήσεις για ενδεχόμενες «φούσκες» στις κτηματαγορές, αλλά και στις αγορές περιουσιακών στοιχείων (assets) ευρύτερα απευθύνουν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Γάλλος ομόλογός του Μισέλ Σαπέν σε κοινή τους συνέντευξη στην εφημερίδα Handelsblatt που θα δημοσιευθεί αύριο Τρίτη.


Σύμφωνα με το Reuters, Σόιμπλε και Σαπέν τονίζουν πως οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς θα πρέπει να επιστήσουν την προσοχή τους στις στρεβλώσεις που θα μπορούσε να προκαλέσει η νομισματική πολιτική στις τιμές των assets, ώστε να αποφύγουν μελλοντικές «φούσκες». Ειδικά ο Σόιμπλε έκανε λόγο για σημάδια σχηματισμού φούσκας σε ορισμένους τομείς της κτηματαγοράς.

Σημειώνεται πως οι αναφορές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για φούσκες σε αγορές ακινήτων έρχονται ένα μήνα μετά τις αντίστοιχες προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι οι τιμές των κατοικιών σε πολλές χώρες κινούνται αρκετά πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο.

Ο νέος διεθνής δείκτης τιμών κατοικιών του ΔΝΤ κατέδειξε ότι οι τιμές κατοικιών έχουν αυξηθεί 3,1% σε σχέση με πέρσι και ότι οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν ταχύτερα στις αναδυόμενες αγορές (αύξηση άνω του 10% στις Φιλιππίνες, 9% στην Κίνα και 7% στη Βραζιλία).

Πάντως, το ΔΝΤ ανησυχεί περισσότερο για τις αγορές ακινήτων της Αυστραλίας, του Βελγίου, του Καναδά, της Νορβηγίας και της Σουηδίας, από ότι για τις αναδυόμενες οικονομίες. Ενδεικτικά στον Καναδά οι τιμές των κατοικιών κινούνται σήμερα 33% υψηλότερα από τον μακροχρόνιο μέσο όρο σε σχέση με τα εισοδήματα και 87% υψηλότερα σε σχέση με τα μισθώματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ