Αγοράστε σπίτι με λιγότερα από 20.000 ευρώ και πληρώστε σε… άτοκες δόσεις

Αγοράστε σπίτι με λιγότερα από 20.000 ευρώ και πληρώστε σε… άτοκες δόσεις
Σημεία των καιρών: εκτός από την κατακόρυφη πτώση στις τιμές των ακινήτων, υπάρχουν και οι …ευκολίες πληρωμής από την πλευρά των πωλητών οι οποίοι ψάχνουν πάση θυσία να ξεφορτωθούν τα ακίνητά τους. Μεταξύ των λιγοστών συμβολαίων που συνάπτονται, γίνονται πλέον και αυτά που προβλέπουν την καταβολή του τιμήματος σε …άτοκες δόσεις


Όπως εξηγούν στο fpress.grσυμβολαιογράφοι, υπάρχει τρόπος να αποτυπωθεί με τέτοιο τρόπο η καταβολή του τιμήματος στο συμβόλαιο ώστε να είναι εξασφαλισμένος ο πωλητής ο οποίος θα δεχτεί να υπογράψει το συμβόλαιο χωρίς να εισπράξει εφάπαξ ολόκληρο το τίμημα. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος, είναι να αναγραφεί ότι σε περίπτωση καθυστέρησης μίας ή δύο δόσεων, η κυριότητα του ακινήτου επιστρέφει στον πωλητή. Υπάρχει 2ος τρόπος, να εγγραφεί προσημείωση υπέρ του πωλητή μέχρι να γίνει η πλήρης αποπληρωμή του τιμήματος ενώ τα γραμμάτια δεν είναι πλέον συνηθισμένη λύση καθώς ελάχιστοι τα αποδέχονται στην αγορά.

Η πενία λοιπόν, τέχνας κατεργάζεται. Από τη στιγμή που έκλεισαν οι κάνουλες του τραπεζικού δανεισμού, οι συναλλασσόμενοι προσπαθούν να βρουν τρόπους να ολοκληρώσουν την αγοραπωλησία. Άλλωστε, οι περισσότερες μεταβιβάσεις που γίνονται πλέον, αφορούν σε τιμήματα της τάξεως των 20-30.000 ευρώ ή και ακόμη χαμηλότερα. Πρόκειται για διαμερίσματα ηλικίας 20-30 ετών τα οποία συνήθως βρίσκονται σε υποβαθμισμένες ή πυκνοκατοικημένες περιοχές. Μια γρήγορη αναζήτηση στις μικρές αγγελίες, αποδεικνύει ότι υπάρχουν ακίνητα τα οποία πωλούνται με τίμημα χαμηλότερο ακόμη και από 10.000 ευρώ.

$11. Διαμέρισμα 50 τετραγωνικών στα Σεπόλια, ημιυπόγειο, κοστίζει 8000 ευρώ

$12. Διαμέρισμα 22 τετραγωνικών στην Νέα Σμύρνη, πωλείται για 14.000 ευρώ

$13. Δώμα 17 τετραγωνικών στον Άγιο Ελευθέριο, έχει 11.000 ευρώ

$14. Διαμέρισμα 44 τετραγωνικών στην Κυψέλη 16.500 ευρώ

$15. Διαμέρισμα 65 τετραγωνικών στου Ρέντη πωλείται προς 14.000 ευρώ

Το μόνο πρόβλημα για αυτόν που θα αγοράσει τέτοια ακίνητα, είναι, σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους οι …φόροι. Τα τιμήματα που προαναφέρθηκαν αντιστοιχούν πλέον στο 50% ή και 33% της αντικειμενικής αξίας η οποία υποχρεωτικά αναγράφεται στο συμβόλαιο. Έτσι, για το διαμέρισμα των 44 τετραγωνικών στην Κυψέλη το οποίο πωλείται προς 16.500 ευρώ (και το οποίο μπορεί να έχει αντικειμενική αξία 50.000 ευρώ), τα συνολικά έξοδα μεταβίβασης μαζί με τα συμβολαιογραφικά και τα δικηγορικά μπορεί να φτάσουν στα…6000 ευρώ και να αντιστοιχούν ακόμη και στο 40% του τιμήματος. Το συγκεκριμένο πρόβλημα, αναμένεται να αντιμετωπιστεί –εν μέρει- από την 1/1/2014 καθώς ο συντελεστής φορολόγησης στις αγοραπωλησίες, θα πέσει από το 10% που είναι σήμερα, στο 3%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ