Διπλό "χάράτσι" σε ιδιοκτήτες με ακίνητα άνω των 300.000 ευρώ

 Διπλό "χάράτσι" σε ιδιοκτήτες με ακίνητα άνω των 300.000 ευρώ
Προς έγκριση έχει τεθεί το τελικό σχέδιο Στουρνάρα για τον ενιαίο φόρο ακινήτων τόσο στους βουλευτές της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Στην περίπτωση που υπάρξει ομόφωνη απόφαση τότε αναμένεται ακόμη και σήμερα να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

Το οικονομικό επιτελείο μετά και τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της συγκυβέρνησης προχώρησε σε αλλαγές ορισμένων διατάξεων του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η επιβολή της φορολογίας θα γίνει πλέον με ένα διπλό σύστημα που θα φορολογεί το ακίνητο αλλά και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Ως εκ τούτου προκύπτει ο κίνδυνος να φορολογηθεί διπλά η μεσαία αστική ιδιοκτησία. Αυτό σημαίνει ότι ένας φορολογούμενος που έχει ένα σπίτι θα φορολογηθεί για αυτό με χαμηλό συντελεστή. Το ίδιο και εάν έχει ένα εξοχικό. Στο τέλος, όμως, θα κληθεί να καταβάλλει και φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας εάν η συνολική ακίνητη περιουσία του ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις 300.000 ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει παράλληλα και μείωση του φόρου μεταβίβασης από 8 έως 10% σε 3 ή 5%.
Μικρότερο φόρο θα πληρώσουν τα αγροτεμάχια και αγροτικά οικόπεδα, ενώ προτείνεται να ελαφρύνουν περαιτέρω ή να απαλλαγούν πλήρως τα αγροτικά κτίσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ