Αναβολή μετά το «μπάχαλο» με την αύξηση των αντικειμενικών στα ακίνητα

Αναβολή μετά το «μπάχαλο» με την αύξηση των αντικειμενικών στα ακίνητα
Τελικά το ξανασκέφτηκαν εκεί στο Υπουργείο Οικονομικών – είδαν και ότι η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ακινήτων είναι τραγική – και αποφάσισαν να αναβάλουν την αύξηση των αντικειμενικών αξιών τουλάχιστον για την επόμενη τριετία.

Μάλιστα σε αυτό συμφωνεί και η τρόικα, αν και το μέτρο αποτελούσε «μνημονιακή» υποχρέωση (προαπαιτούμενο) για την δόση του Ιουλίου . Τώρα τι τους έκανε να αλλάξουν γνώμη; Φυσικά η εφαρμογή του νέου συστήματος αυτόματης προσαρμογής των τιμών , η οποία βασίζεται σε real time στοιχεία των φορέων της αγοράς.
Η πρώτη πιλοτική εφαρμογή κατέδειξε ότι στις παρούσες αρνητικές συνθήκες της κτηματαγοράς τα στοιχεία του νέου μηχανισμού ήταν παντελώς αναξιόπιστα.
Και αυτό γιατί προέκυπταν μεγάλες αυξήσεις – έως 60% - σε λαϊκές όπως είναι το Πέραμα, η Δραπετσώνα και το Κερατσίνι.
Όμως και σε ακριβές περιοχές όπως για παράδειγμα η Βουλιαγμένη, η απόκλιση μεταξύ αντικειμενικής και εμπορικής αξίας έχει αγγίξει το 80% περίπου καθώς η μέση τιμή πώλησης διαμορφώνεται σε 4.000 ευρώ το τετραγωνικό ενώ η αντικειμενική αξία στα 5.675 ευρώ το τετραγωνικό.
Ετσι αν είχαμε σήμερα αύξηση των αντικειμενικών στη Γλυφάδα, η απόκλιση υπέρ των αντικειμενικών αξιών (σε σχέση με τις εμπορικές) θα διαμορφωνόταν σε 60%, στο Π. Ψυχικό στο 50%, στο Χαλάνδρι 30%, στην Αγία Παρασκευή 40% στην Καλλιθέα σε 30%, στην Ηλιούπολη σε 28% και στο Μαρούσι σε 25%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ