Ακίνητα: Ποιες αλλαγές έρχονται στις μεταβιβάσεις και στα συμβόλαια

Ακίνητα: Ποιες αλλαγές έρχονται στις μεταβιβάσεις και στα συμβόλαια

Έρχεται πλατφόρμα για τα συμβόλαια

Έρχονται αλλαγές στη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτου. Όπως είπε σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης, η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτου θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται η μεταβίβαση αυτοκίνητου, δηλαδή «την ώρα που θα πουλιέται ένα σπίτι θα κλειδώνει με έναν ψηφιακό τρόπο ώστε να μην μπορεί να διαπραγματευτεί ή να πουληθεί κάπου αλλού. Αυτό θα δημιουργήσει και σε πολίτες και σε επενδυτές μια ασφάλεια δικαίου ».

Την ώρα που πουλιέται ένα ακίνητο θα ‘’κλειδώνει’’ ψηφιακά, ουσιαστικά για όσο διαρκεί συναλλαγή, ώστε να μην μπορεί να διαπραγματευτεί η να πωληθεί κάπου αλλού, τόνισε με έμφαση .

«Σε συνεργασία με τους εμπλεκομένους φορείς και τα εμπλεκόμενα υπουργεία- εμάς ο στόχος μας είναι η μεταβίβαση ακινήτου- να γίνεται αποκλειστικά ψηφιακά. Θα είμαστε σε θέση σύντομα να ανακοινώσουμε κάποια πράγματα», είπε και ανέφερε πως ο στόχος είναι γίνονται όλα ψηφιακά.

Έρχεται πλατφόρμα για τα συμβόλαια

Επίσης προανήγγειλε πως θα υπάρξει ψηφιακή πλατφόρμα συμβολαίων. «Χθες είχαμε και εκτενή συνάντηση με την Ένωση Δικαστικών Επιμελητών, για να διασυνδέσουμε τη δική τους πλατφόρμα με την πλατφόρμα του Κτηματολογίου, ώστε να κάνουν ψηφιακή επίδοση και αυτοί που είναι ένας μεγάλος όγκος πράξεων. Σε αυτό ελπίζουμε να είμαστε έτοιμοι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου. Για αυτό το χρονοδιάγραμμα μιλάμε. Το επόμενο βήμα είναι τα πρόδηλα. Εκεί χρειάζεται και νομοθετική παρέμβαση για να είναι πιο συγκεκριμένος ο τρόπος που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες τα πρόδηλα λάθη. Για να αντιμετωπιστεί συνολικά το θέμα των πρόδηλων λαθών -εμείς θέλουμε να πάμε σε μια ψηφιακή πλατφόρμα συμβολαίων, ώστε να μπορούν, διαλειτουργικά, να τραβάνε οι συμβολαιογράφοι τα στοιχεία των πολιτών από τα μητρώα του gov.gr και να μην γίνονται λάθη. Τα πιο συχνά από αυτά είναι ότι γράφεται λάθος το όνομα του πολίτη στην ταυτότητα του ή η ημερομηνία γέννησης, κλπ».

Για το Κτηματολόγιο Αθηνών

Επίσης ο κ. Κυρανάκης μίλησε και για το Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών. « Από τη Δευτέρα 28 Αυγούστου η λίστα αναμονής δεν θα ισχύει. Το λέμε για να είμαστε ξεκάθαροι», τόνισε. «Όσοι καταθέτουν ψηφιακά το αίτημά τους στο Κτηματολόγιο έχουν πλέον προτεραιότητα στην διεκπεραίωση. Όσοι πηγαίνουν δια ζώσης, θα παίρνει περισσότερο χρόνο», είπε και πρόσθεσε πως «θα απαγορεύεται το χαρτάκι. Δεν θα αναγνωρίζεται από τους προϊσταμένους των κτηματολογικών γραφείων το χαρτάκι. Αλλά και αυτοί που θα πηγαίνουν δια ζώσης δεν θα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα. Θα τελειώνουν πρώτα οι ψηφιακές αιτήσεις και μετά οι υπόλοιπες.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ