ΗΠΑ: Σε υψηλό 13 μηνών οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Απρίλιο

 ΗΠΑ: Σε υψηλό 13 μηνών οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Απρίλιο


Το απόθεμα των υπαρχόντων κατοικιών παραμένει 44% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών

 

Οι πωλήσεις νέων μονοκατοικιών στις ΗΠΑ εκτινάχθηκαν σε υψηλό 13 μηνών τον Απρίλιο, ενισχύθηκαν από τη διαρκή έλλειψη στην αγορά, αν και οι πωλήσεις για τον προηγούμενο μήνα δεν ήταν τόσο ισχυρές όσο προηγουμένως.

Οι πωλήσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν 4,1% σε 683.000 μονάδες τον περασμένο μήνα, την υψηλότερη ένδειξη από τον Μάρτιο του 2022, ανακοίνωσε την Τρίτη το Υπουργείο Εμπορίου. Ο ρυθμός πωλήσεων του Μαρτίου αναθεωρήθηκε χαμηλότερα στις 656.000 μονάδες από τις 683.000 που είχαν αναφερθεί προηγουμένως. Η κυβέρνηση αναθεώρησε τα στοιχεία των πωλήσεων, του αποθέματος και της προσφοράς από τον Ιανουάριο του 2018.
Οι πωλήσεις νέων κατοικιών προσμετρώνται κατά την υπογραφή συμβολαίου, καθιστώντας τις ως κορυφαίο δείκτη της αγοράς κατοικίας. Ωστόσο, μπορεί να είναι ασταθείς από μήνα σε μήνα.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι οι πωλήσεις νέων κατοικιών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μικρό μερίδιο των πωλήσεων κατοικιών στις ΗΠΑ, θα υποχωρήσουν κατά 665.000 μονάδες. Οι πωλήσεις ανέκαμψαν 11,8% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο.

Το απόθεμα των υπαρχόντων κατοικιών παραμένει 44% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών, η οποία επίσης την περασμένη εβδομάδα ανέφερε αυξήσεις τιμών στη μισή περίπου χώρα, πολλαπλές προσφορές και πολλά σπίτια που πωλήθηκαν πάνω από την τιμή καταλόγου.

Η έλλειψη ωθεί τους αγοραστές που επιθυμούν να επωφεληθούν από τις μειώσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, κρατώντας τους κατασκευαστές απασχολημένους ακόμη και όταν η συνολική κατοικία παραμένει σε ύφεση.

Η κυβέρνηση ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι οι οικοδομικές άδειες για μια οικογένεια αυξήθηκαν σε υψηλό επτά μηνών τον Απρίλιο.

Το μέσο επιτόκιο του δημοφιλούς 30ετούς σταθερού στεγαστικού δανείου κυμαίνεται στη μέση του εύρους του 6,09% και 6,73% φέτος, αφού κορυφώθηκε στο 7,03% στα τέλη του 2022, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου χρηματοδότησης στεγαστικών δανείων Freddie Mac.

Οι πωλήσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα στις μεσοδυτικές και νότιες περιοχές, αλλά μειώθηκαν στα βορειοανατολικά και δυτικά.

Η μέση τιμή νέας κατοικίας τον Απρίλιο ήταν 420.800 $, πτώση 8,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Υπήρχαν 433.000 νέες κατοικίες στην αγορά στο τέλος του περασμένου μήνα, από 432.000 τον Μάρτιο. Με τον ρυθμό πωλήσεων του Απριλίου, θα χρειαζόταν 7,6 μήνες για να εκκαθαριστεί η προσφορά κατοικιών στην αγορά, από 7,9 μήνες τον Μάρτιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ