Το παρασκήνιο των μετοχικών αλλαγών στην Τράπεζα Πειραιώς (update)

Το παρασκήνιο των μετοχικών αλλαγών στην Τράπεζα Πειραιώς (update)
Η αποχώρηση του «Πορτογάλου» μετόχου ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί και προεξοφληθεί. Οι ξένοι διατηρούν την ισχυρή παρουσία τους στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας η οποία παραμένει «ιδιωτική» σε ποσοστό 20%. Το παρασκήνιο μιας πώλησης αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ.  

Της Έφης Καραγεώργου.

Το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών είναι έντονο για την απόκτηση του 4,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο διαθέτει από χθες το απόγευμα ο πορτογαλικός όμιλος BCP μέσω placement.Το βιβλίο προσφορών άνοιξε χθες μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου της Λισαβόνας. Ανάδοχοι είναι η Deutsche Bank και JP Morgan, που είχαν κάνει την προεργασία και είχαν καταγράψει το ενδιαφέρον.Αναμφίβολα το ισχυρό ενδιαφέρον των ξένων να αποκτήσουν συμμετοχή σε μία ελληνική τράπεζα, δείχνει ότι η ελληνική οικονομία, γυρίζει σελίδα.

H διάθεση του πακέτου μετοχών ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγες ώρες.Σύμφωνα με ανακοίνωση της BCP, δόθηκε αντίτιμο 1,5 ευρώ για κάθε μετοχή και 0,6 ευρώ για κάθε warrant, και το μέσο discount διαμορφώνεται στο 16,7% με βάση το χθεσινό κλείσιμο. Τα έσοδα από τη συναλλαγή φτάνουν τα 494 εκατ. ευρώ για τον πορτογαλικό όμιλο.

Οι Πορτογάλοι διέθεσαν 235 εκ μετοχές και ισάριθμα warrants (αντιστοιχούν σε 1,05δις μετοχές) της Τράπεζας Πειραιώς. Με την ολοκλήρωση του placement πάνω από το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς θα είναι σε ιδιωτικά χέρια (και από αυτό το ποσοστό, το 80% θα το κατέχουν ξένοι θεσμικοί).

Το placement, γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης της Πειραιώς. Υπενθυμίζουμε ότι η συμμετοχή της BCP στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς συμφωνήθηκε με την εξαγορά της Millennium Bank, από την ελληνική τράπεζα και από τότε οι Πορτογάλοι είχαν ξεκαθαρίσει ότι η τοποθέτησή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς αποτελούσε επενδυτική κίνηση, και είχαν εισφέρει 400 εκατ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση της.

Αναφέρουμε ότι η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, βάση της συμφωνίας, έχει λόγο στην κατανομή του placement όπως και στην κατανομή των επενδυτών, και σε κάθε περίπτωση ήθελε να εξασφαλίσει ότι η διάθεση του πακέτου, θα γίνει με την ελάχιστη αναστάτωση στην αγορά και με μεγάλη διασπορά.

Η BCP είχε μπει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς με 400 εκ ευρώ και είχε δεσμευθεί να κρατήσει τις μετοχές για 6 μήνες και συγκεκριμένα το πρώτο τρίμηνο δεσμευόταν να διακρατήσει τις μετοχές και στο δεύτερο να τις πουλήσει μόνο εφόσον υπήρχε σύμφωνη γνώμη της διοίκησης της Πειραιώς.

H BCP, η μεγαλύτερη τράπεζα της Πορτογαλίας βάσει ενεργητικού, και έχει δεσμευθεί να πουλήσει συμμετοχές και θυγατρικές της με στόχο να αποπληρώσει στο πορτογαλικό δημόσιο έως το 2016, το ποσό των 3 δισ. ευρώ που έλαβε για την κεφαλαιακή της ενίσχυση το 2012. Πρόκειται δηλαδή για ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης ανάλογο με αυτό που αναμένεται να συμφωνήσουν οι ελληνικές τράπεζες με την Κομισιόν έως το τέλος του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ