ΕΚΤ: Μειώθηκε ο τραπεζικός δανεισμός προς τις επιχειρήσεις στη ζώνη του ευρώ

ΕΚΤ: Μειώθηκε ο τραπεζικός δανεισμός προς τις επιχειρήσεις στη ζώνη του ευρώ

Τα δάνεια προς τα νοικοκυριά επιβραδύνθηκαν στο 0,6% από 0,8%, ο χαμηλότερος ρυθμός από τις αρχές του 2015

 

Ο τραπεζικός δανεισμός προς τις επιχειρήσεις σε όλη τη ζώνη του ευρώ μειώθηκε για πρώτη φορά από το 2015 τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Τρίτη, καθώς η ανάπτυξη υποχώρησε με ελάχιστες προοπτικές για ουσιαστική ανάκαμψη.

Η οικονομία του νομισματικού μπλοκ των 20 εθνών είναι πιθανό να βρίσκεται σε ύφεση τώρα, καθώς η έως τώρα ανθεκτική αγορά εργασίας και οι τομείς των υπηρεσιών αρχίζουν να μαλακώνουν και η μεταποίηση παραμένει σε ύφεση, κυρίως λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Ο τραπεζικός δανεισμός προς τις επιχειρήσεις συρρικνώθηκε κατά 0,3% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά από αύξηση 0,2% έναν μήνα νωρίτερα, με το απόθεμα των υπολοίπων δανείων να υποχωρεί σταθερά από τον Φεβρουάριο.

Η αύξηση των δανείων προς τα νοικοκυριά, εν τω μεταξύ, επιβραδύνθηκε στο 0,6% από 0,8%, ο χαμηλότερος ρυθμός από τις αρχές του 2015, όταν το μπλοκ μόλις άρχιζε να ανακάμπτει από την κρίση χρέους.

Τα αδύναμα μεγέθη δανεισμού οφείλονται, εν μέρει, στο σχεδιασμό, καθώς η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια όσο το δυνατόν περισσότερο στο τέταρτο του αιώνα ύπαρξής της για να προσπαθήσει να περιορίσει τη ζήτηση αρκετά ώστε να συγκρατήσει τον ισχυρό πληθωρισμό.Ωστόσο, ορισμένοι φοβούνται ότι η ΕΚΤ αύξησε πολύ τα επιτόκια τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και ο δανεισμός γίνεται τόσο περιοριστικός που θα μπορούσε να βαθύνει την ύφεση ή να επιβραδύνει την ανάκαμψή της.

Ο δείκτης M3 της προσφοράς χρήματος, που θεωρήθηκε στο παρελθόν ως καλός δείκτης μελλοντικής οικονομικής επέκτασης, συρρικνώθηκε με μικρότερο ρυθμό μείον 1,0%, σε σύγκριση με μείον 1,2%, όχι πολύ μακριά από τις προσδοκίες για υποχώρηση 0,9%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ