Χρ. Μεγάλου (Τρ. Πειραιώς) : Πρώτη θετική ένδειξη το α΄ τρίμηνο του 2024 για τους εφετινούς στόχους

Χρ. Μεγάλου (Τρ. Πειραιώς) : Πρώτη θετική ένδειξη το α΄ τρίμηνο του 2024 για τους εφετινούς στόχους

Αποεπένδυση ΤΧΣ και διανομή μερίσματος τα δύο ορόσημα για την Τράπεζα Πειραιώς

«Τα μεγέθη του α’ τριμήνου συνιστούν ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων που επιβεβαιώνουν την επίτευξη ή ακόμα και την υπέρβαση των στόχων που έχει θέσει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για την τρέχουσα χρονιά». Αυτό επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, που σηματοδοτεί όπως είπε ένα τρίμηνο «ποιοτικής κερδοφορίας, με εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή 0,21 ευρώ και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTBV) 16,5%, έναντι στόχων για περίπου 0,80 ευρώ και 14% αντίστοιχα για το σύνολο του 2024».

Η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς εξέφρασε την ικανοποίησή της, καθώς το 2024 αναμένεται να είναι η πρώτη χρονιά, μετά από 16 χρόνια, κατά την οποία η Πειραιώς θα καταβάλει μέρισμα σε μετρητά στους μετόχους της, ποσού περίπου 80 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2023. Η σχετική αίτηση για έγκριση έχει υποβληθεί στην ΕΚΤ στα μέσα Απριλίου, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του Ιουνίου. Όπως δήλωσε ο κ. Μεγάλου σε ερώτηση αναλυτών, «η διανομή μερίσματος της τάξης του 25% για την χρήση του 2024 συνδέεται με την επιτυχή υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου που εκτελείται κανονικά».

Ο κ. Μεγάλου χαρακτήρισε το α’ τρίμηνο του έτους «τρίμηνο ορόσημο στην ιστορία της Τράπεζας, καθώς η Πειραιώς επέστρεψε σε καθεστώς πλήρους ιδιωτικοποίησης με την επιτυχημένη προσφορά του 27% του μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο κατείχε το ΤΧΣ» και ευχαρίστησε τους επενδυτές για την εμπιστοσύνη στην Τράπεζα και την διοίκηση του ΤΧΣ για την συνεργασία της στο πρόγραμμα μετασχηματισμού της Πειραιώς. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό μέγεθος της συναλλαγής ανήλθε σε 1,35 δισ., αποτελώντας τη μεγαλύτερη συναλλαγή ιδιωτικοποίησης τράπεζας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με τη συνολική ζήτηση να διαμορφώνεται στα 11 δισ., ευρώ.

Το ενήμερο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας διαμορφώθηκε στα 30 δισ. ευρώ και είναι οριακά μειωμένο σε σχέση με τα δανειακά υπόλοιπα του δ’ τριμήνου του 2023 (30,1 δισ. ευρώ), παρά τις υψηλές νέες εκταμιεύσεις ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Η μείωση του ενήμερου χαρτοφυλακίου αποδίδεται στις υψηλές αποπληρωμές υφιστάμενων οφειλών ύψους 2,3 δισ. ευρώ που κυριάρχησαν και το α’ τρίμηνο του 2024, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ θεωρούνται εποχικές αποπληρωμές. Ο κ. Μεγάλου χαρακτήρισε την τάση αυτή αναμενόμενη που συμβαίνει κάθε χρόνο και επανέλαβε ότι η Τράπεζα διατηρεί τον στόχο για πιστωτικής επέκταση της τάξης του 5% για την τρέχουσα χρονιά.

Σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2023 το χαρτοφυλάκιο ενήμερων δανείων αυξήθηκε κατά 6% ετησίως, με ισχυρή ροή έργων προς χρηματοδότηση τους προσεχείς μήνες. Όπως σημείωσε η διοίκηση της Πειραιώς η πρωταγωνιστική μας θέση στην αγορά επιβεβαιώνεται από τις εκταμιεύσεις μας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του προγράμματος «Σπίτι μου», οι οποίες αθροιστικά ανέρχονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ