Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού

Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ επιβραδύνθηκε πρόσφατα στο 2,4%

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να δηλώσουμε ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έχει νικηθεί, ακόμη και αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την πρώτη μείωση των επιτοκίων της τον Ιούνιο, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάρτινς Κάζακς.

Ο κίνδυνος αύξησης των τιμών με μεγαλύτερη επιμονή από την αναμενόμενη -κάτι που βιώνουν οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή- «είναι μέρος του παιχνιδιού», δήλωσε ο Λετονός επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας σε συνέντευξή του στην Ουάσινγκτον, όπου συμμετέχει στις εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν λέω ότι έχουμε γυρίσει τη γωνία», δήλωσε ο Καζάκς. «Πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί, διότι θα ήταν πολύ δύσκολο να αρχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια στη μέση του κύκλου».

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ επιβραδύνθηκε πρόσφατα στο 2,4%, αν και η αύξηση των τιμών στον τομέα των υπηρεσιών έχει κολλήσει στο διπλάσιο του στόχου του 2% εδώ και μήνες. Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν εν τω μεταξύ ότι οι αυξήσεις στις αμοιβές των εργαζομένων – βασικό σημείο εστίασης για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής – ισοπεδώνονται, μεταδίδει το Bloomberg.

Αυτό επέτρεψε στην ΕΚΤ να σηματοδοτήσει ότι πιθανότατα θα μειώσει το κόστος δανεισμού τον Ιούνιο, εκτός εάν οι οικονομικές προοπτικές αλλάξουν δραστικά στο μεταξύ, αλλά το τι θα συμβεί μετά από αυτό είναι λιγότερο σαφές. Ο Καζάκς προέτρεψε για μια «συνεπή, εξαρτώμενη από τα δεδομένα» προσέγγιση της νομισματικής χαλάρωσης, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει την ανάγκη να “βιαστούμε” να κατέβουμε σε επίπεδα όπου το κόστος δανεισμού θα σταματήσει να συγκρατεί τη δραστηριότητα.

«Ναι, η οικονομία δεν είναι ισχυρή, αλλά φαίνεται ότι η εμπιστοσύνη βελτιώνεται», δήλωσε. «Δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση κρίσης».
Οι επενδυτές τιμολογούν σήμερα μεταξύ τριών και τεσσάρων μειώσεων από την ΕΚΤ φέτος, εκτίμηση που ο Καζάκς έκρινε ότι συνάδει με τις οικονομικές προοπτικές της ίδιας της κεντρικής τράπεζας.

Ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι τα περιθώρια ελιγμών της ΕΚΤ θα είναι περιορισμένα εάν η Fed αναγκαστεί να αναβάλει τη μείωση των επιτοκίων λόγω των επίμονων πιέσεων στις τιμές. Το μέλος του Αυστριακού Διοικητικού Συμβουλίου Ρόμπερτ Χόλτσμαν δήλωσε ότι θα ήταν δύσκολο να απομακρυνθεί πολύ από το αντίστοιχο αμερικανικό σενάριο σε ένα τέτοιο σενάριο.

Ο Καζάκς αναγνώρισε ότι υπάρχουν δεσμοί μεταξύ των δύο οικονομιών που οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους κατά τη χάραξη πολιτικής.

«Φυσικά και ζούμε στον ίδιο πλανήτη», είπε. «Οι οικονομίες μας είναι συνδεδεμένες, ιδίως οι χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτό θα επηρεάσει σε κάποιο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας, αλλά η εντολή μας είναι η σταθερότητα των τιμών για τη ζώνη του ευρώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ