Deutsche Bank, Morgan Stanley βλέπουν τώρα μόλις 3 μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ το 2024

Deutsche Bank, Morgan Stanley βλέπουν τώρα μόλις 3 μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ το 2024

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ διατήρησε την Πέμπτη τα επιτόκια σε επίπεδο ρεκόρ

Τόσο η Deutsche Bank όσο και η Morgan Stanley μείωσαν τις προβλέψεις τους για το κόστος δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προβλέποντας πλέον μόνο τρεις κινήσεις φέτος σημειώνει το

"Επικαιροποιούμε τη βασική μας εκτίμηση για την ΕΚΤ σε έναν πιο σταδιακό -και αβέβαιο- κύκλο χαλάρωσης", αναφέρουν σε σημείωμά τους οι οικονομολόγοι της Deutsche με επικεφαλής τον Mark Wall. Προηγουμένως προέβλεπαν πέντε μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας το 2024. "Διατηρούμε το ίδιο βασικό τελικό επιτόκιο, αλλά τρία τρίμηνα αργότερα από ό,τι στην προηγούμενη άποψή μας".

Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley άλλαξαν τις προβλέψεις τους ώστε να αντανακλούν τις προβλέψεις των Αμερικανών συναδέλφων τους για λιγότερες κινήσεις από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Προηγουμένως ανέμεναν τέσσερις μειώσεις για την ευρωζώνη φέτος.

«Ενώ μπορεί να υπάρξει ένα ορισμένο επίπεδο αποσύνδεσης μεταξύ της Fed και της ΕΚΤ, πιστεύουμε ότι θα είναι περιορισμένο», έγραψαν ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη Γενς Άισενσμιντ και οι συνάδελφοί του. «Πιστεύουμε ότι θα δούμε ένα σχετικά παρόμοιο προφίλ μεταξύ της Fed και της ΕΚΤ, ιδίως κατά το πρώτο μέρος των αντίστοιχων κύκλων μείωσης».

Morgan Stanley και Deutsche Bank αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει το κόστος δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης (μ.β.) φέτος, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τις προοπτικές μείωσης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και του στάσιμου εγχώριου πληθωρισμού.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ διατήρησε την Πέμπτη τα επιτόκια σε επίπεδο ρεκόρ, αλλά έδωσε σήμα ότι θα μπορούσε να αρχίσει να τα μειώνει ήδη από τον Ιούνιο.

Ωστόσο, τα υψηλότερα από το αναμενόμενο στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τρόμαξαν τις παγκόσμιες αγορές και προκάλεσαν ανησυχίες ότι οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed θα μπορούσαν να καθυστερήσουν περαιτέρω.

"Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών χρειάστηκε να υποχωρήσουμε σταδιακά από μια πιο επιθετικά ήπια έκκληση για την ΕΚΤ. Η οικονομία ήταν λίγο πιο ισχυρή και ο πληθωρισμός λίγο πιο κολλώδης από ό,τι περιμέναμε", έγραψαν οι αναλυτές της Deutsche Bank σε σημείωμά τους στις 15 Απριλίου.

Η Deutsche Bank είχε προηγουμένως εκτιμήσει μειώσεις επιτοκίων κατά 125 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ. Ωστόσο, επανέλαβε ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας θα γίνει πιθανότατα τον Ιούνιο.

Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley, οι οποίοι είχαν προηγουμένως προβλέψει συνολικά 100 μ.β. μειώσεις φέτος, αναθεώρησαν την άποψή τους για τη μείωση του Δεκεμβρίου στις 25 μ.β. έναντι 50 μ.β. νωρίτερα. "Ενώ μπορεί να υπάρξει ένα ορισμένο επίπεδο αποσύνδεσης μεταξύ της Fed και της ΕΚΤ, πιστεύουμε ότι θα είναι περιορισμένο", έγραψαν οι αναλυτές της Morgan Stanley σε σημείωμα τη Δευτέρα.

Οι προβλέψεις της Morgan Stanley για τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ είναι επίσης σύμφωνες με τις προβλέψεις της για τη χαλάρωση της πολιτικής της Fed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ