Ελβετία: H έρευνα για την Credit Suisse θα ξεκινήσει από το 2015

 Ελβετία: H έρευνα για την Credit Suisse θα ξεκινήσει από το 2015

Η κρίση έχει κλονίσει το οικονομικό κατεστημένο της Ελβετίας και οδήγησε στη διακομματική έρευνα, την πέμπτη φορά που ιδρύθηκε μια τέτοια επιτροπή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Η Ελβετία έδωσε μια σπάνια εικόνα την Παρασκευή σε εξαιρετικά μυστικές διαδικασίες για την έρευνά της για την χρεοκωπία της Credit Suisse, λέγοντας ότι θα εξετάσει τις ενέργειες των κρατικών φορέων που χρονολογούνται από το 2015.

Η Credit Suisse, η οποία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, υπέστη χρόνια σκανδάλων και απωλειών πριν χρειαστεί να διασωθεί τον Μάρτιο σε μια κρατική εξαγορά από την UBS.

Μια ελβετική κοινοβουλευτική επιτροπή δήλωσε ότι ολοκλήρωσε την «έρευνα», διαιρώντας τις χρονικές περιόδους που θα εξετάσει εν όψει της έκτακτης διάσωσης της Credit Suisse.
Η κρίση έχει κλονίσει το οικονομικό κατεστημένο της Ελβετίας και οδήγησε στη διακομματική έρευνα, μόλις την πέμπτη φορά που ιδρύθηκε μια τέτοια επιτροπή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Η πρώτη φάση θα καλύψει τα γεγονότα πριν από τα μέσα του 2022, πηγαίνοντας πίσω στο 2015 όταν το ελβετικό υπουργικό συμβούλιο υπέβαλε την πρώτη του έκθεση αξιολόγησης για συστημικά σημαντικές τράπεζες.

Στο μικροσκόπιο θα μπουν επίσης οι ενέργειες της κυβέρνησης, του εποπτικού φορέα των χρηματοπιστωτικών αγορών FINMA και της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας καθώς η κατάσταση της Credit Suisse επιδεινώθηκε προς τα τέλη του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023.
Η φάση της λεγόμενης «οξείας κρίσης» θα καλύψει από τις 15 Μαρτίου - όταν η τράπεζα υπέστη έλλειμμα ρευστότητας καθώς οι πελάτες ανέσυραν μετρητά - και τις 19 Μαρτίου, όταν η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την εξαγορά της UBS.
Η τελική χρονική περίοδος θα περιλαμβάνει την εφαρμογή της έκτακτης εξαγοράς.

Η πραγματική έρευνα της επιτροπής μπορεί τώρα να ξεκινήσει, με την εξέταση εγγράφων και τη διεξαγωγή ακροάσεων με εκπροσώπους των ομοσπονδιακών αρχών, ανέφερε.

Η επιτροπή έδωσε λίγες πληροφορίες για τις δραστηριότητές της, καθώς όλες οι διαδικασίες καλύπτονται από αυστηρούς νόμους περί εμπιστευτικότητας.

Την Παρασκευή είπε ότι δεν θα δώσει λεπτομέρειες για τα άτομα με τα οποία θα μιλήσει ή ποια έγγραφα θα εξεταστούν, αλλά είπε ότι αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2024, πριν συντάξει την τελική της έκθεση.

Η επιτροπή είπε επίσης ότι θα καλέσει εξωτερικούς εμπειρογνώμονες για να διευκρινίσουν ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της νομοθεσίας για την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών αγορών και τον τρόπο σύγκρισης των ελβετικών κανόνων διεθνώς.

Θα αναθέσει επίσης μια εξωτερική εντολή για την ανάλυση του τρόπου με τον οποίο αναπτύχθηκαν τα προβλήματα στην Credit Suisse τα τελευταία χρόνια, αν και δεν θα αξιολογούσε τη διοίκηση της τράπεζας, καθώς αυτό ήταν εκτός αρμοδιοτήτων της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ