Credit Suisse:Τέλος η διαμάχη για το σκάνδαλο των ομολόγων με την ναυπηγική εταιρεία Privinvest

 Credit Suisse:Τέλος η διαμάχη για το σκάνδαλο των ομολόγων με την ναυπηγική εταιρεία Privinvest

 

Ο διακανονισμός απαλλάσσει τελικά την Credit Suisse από οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα

 

Η Credit Suisse διευθέτησε τη διαμάχη της με την εμιρατολιβανέζικη ναυπηγική εταιρεία Privinvest για ένα σκάνδαλο «ομολόγων τόνου» δέκα ετών, επιλύοντας ένα άλλο νομικό ζήτημα για τη νέα ιδιοκτήτρια της τράπεζας UBS.

H ελβετική τράπεζα τον περασμένο μήνα διευθέτησε μια αγωγή εναντίον του από τη Μοζαμβίκη λίγο πριν από την έναρξη μιας τρίμηνης δίκης, η οποία δεν επηρέασε τις ανταγωνιστικές αξιώσεις της Credit Suisse και της Privinvest μεταξύ τους.

Η Credit Suisse και η Privinvest ανέφεραν σε μια δήλωση αργά τη Δευτέρα ότι «κατέληξαν σε μια παγκόσμια διευθέτηση όλων των παρόντων και μελλοντικών διαφορών μεταξύ τους σχετικά με αμφισβητούμενες συναλλαγές χρηματοδότησης με κρατική εγγύηση στη Μοζαμβίκη».

Ο διακανονισμός απαλλάσσει τελικά την Credit Suisse από οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα.

Ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας της Μοζαμβίκης Angelo Matusse είπε ότι «η διευθέτηση είναι επωφελής για το κράτος της Μοζαμβίκης, καθώς η Credit Suisse μένει έξω από τη δίκη».


Πρόσθεσε ότι δίνει στη Μοζαμβίκη χώρο να επικεντρωθεί στη διαμάχη της κατά της Privinvest και να υπερασπιστεί μια συνδεδεμένη αγωγή που ασκήθηκε από την κρατική VTB της Ρωσίας.

Ο τελευταίος διακανονισμός περιορίζει περαιτέρω την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, το οποίο επικεντρώνεται σε συμφωνίες που έχουν συνάψει κρατικές εταιρείες με την Privinvest για δάνεια και ομόλογα από τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Credit Suisse, που υποστηρίζονται από κρατικές εγγυήσεις που δεν έχουν αποκαλυφθεί.

Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια χάθηκαν και, όταν το δημόσιο χρέος ήρθε στο φως το 2016, δωρητές όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σταμάτησαν προσωρινά τη στήριξη, προκαλώντας κατάρρευση νομίσματος, χρεοκοπίες και χρηματοπιστωτική αναταραχή.

Η Μοζαμβίκη εξακολουθεί να μηνύει την Privinvest και τον ιδιοκτήτη της Iskandar Safa για 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια, κατηγορώντας τους ότι δωροδοκούσαν αξιωματούχους και τραπεζίτες της Credit Suisse για να εξασφαλίσουν ευνοϊκούς όρους για συμβόλαια, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδιασμένου για την εκμετάλλευση των πλούσιων σε τόνο παράκτιων υδάτων της δημοκρατίας.

Αλλά η Privinvest και η Safa, που αρνούνται οποιαδήποτε αδικοπραγία, υποστηρίζουν ότι η υπόθεση είναι μια επίθεση με πολιτικά κίνητρα για να εκτρέψουν την ευθύνη για την αποτυχία των οικονομικών έργων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ