Πάνω το πλεόνασμα, κάτω ο ΦΠΑ, άνω-κάτω με τα τιμολόγια του ρεύματος...

Πάνω το πλεόνασμα, κάτω ο ΦΠΑ, άνω-κάτω με τα τιμολόγια του ρεύματος...

Στις 22 Απριλίου θα μάθουμε ότι το πλεόνασμα είναι καλύτερο από ότι νομίζαμε. Και στις 30 Απριλίου ότι δεν μπορεί να πατήσει τόσο γκάζι η οικονομία όσο περιμέναμε. Μήνας ανατροπών... 

Το energycost.gr και οι παιδικές ασθένειες

Εξαιρετική ως ιδέα η ανάπτυξη μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η οποία μπορεί να ενημερώνει τους καταναλωτές για το πραγματικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας με την ενσωμάτωση όλων των χρεώσεων που επιβαρύνουν τους καταναλωτές. Το πόσο εύχρηστη ή όχι είναι η εφαρμογή, θα το κρίνουν οι χρήστες. Το ερώτημα που εγείρεται όμως από τις πρώτες δοκιμές είναι αν η εικόνα που σχηματίζει κάποιος είναι και η πραγματική. Τι ενδιαφέρει τον καταναλωτή; Το τελικό κόστος ανά κιλοβατώρα με «όλα μέσα»: και το κόστος του παρόχου, και τον ΔΕΔΔΗΕ, και τον ΑΔΜΗΕ και τα ΥΚΩ και τον ΦΠΑ. Ε αυτό, το energycost δεν το προσφέρει. Τον ΦΠΑ δεν τον είδαμε πουθενά, οι μη ανταγωνιστικές χρεώσεις εμφανίζονται μόνο ως σύνολο χωρίς να ξέρεις τι πληρώνεις που ενώ πραγματική μέση τιμή της κιλοβατώρας δεν υπολογίζεται πέραν της αναφοράς για το τι εισπράττει ο κάθε πάροχος. Σε έναν λογαριασμό όμως που οι μη ανταγωνιστικές χρεώσεις φτάνουν να είναι ο μισός λογαριασμός, δεν θα έπρεπε να συνυπολογίζονται όλοι οι αριθμοί; Τροφή για σκέψη για να αποκτήσουν και οι καταναλωτές ένα πραγματικά χρήσιμο εργαλείο…

Η 22α και η 30η Απριλίου…

Στις 22 Απριλίου θα μάθουμε τις τελικές δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας για το 2023 και εκτός συνταρακτικού απροόπτου η χώρα θα έχει κλείσει τη χρονιά με πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του επίσημου στόχου για 1,1% (και το 1,6% να γράψει δεν θα μας κάνει εντύπωση αλλά προς τα έξω θα προβληθεί σίγουρα ως ένδειξη νοικοκυρεμένης διαχείρισης). Αυτά στις 22 Απριλίου. Στις 30 Απριλίου η ίδια η κυβέρνηση θα δημοσιεύσει μια συνοπτική έκδοση του προγράμματος σταθερότητας στην οποία θα αναθεωρήσει τους στόχους της ανάπτυξης για το 2024 και για το 2025. Η αναθεώρηση θα είναι προς τα κάτω καθώς το +2,9% δεν «βγαίνει». Αυτό θα αλλάξει όλους τους δείκτες που είναι συνδεδεμένοι με το ΑΕΠ (αναλογία χρέους προς ΑΕπ, επενδύσεις προς ΑΕΠ κλπ) πλην ενός: του πρωτογενούς πλεονάσματος προς το ΑΕΠ καθώς εκεί ο στόχος θα παραμείνει αμετάβλητος στο +2,1%. Και για όποιον δεν κατάβαλε, τέλος τα επιδόματα για φέτος.

Εξαιρέσεις από τον ΦΠΑ; Ούτε να το σκέφτεστε…

Και που έχει ορίσει ένα όριο απαλλαγής 10.000 ευρώ από τον ΦΠΑ, χάρη μας κάνει το υπουργείο Οικονομικών. Να διευρυνθεί το όριο απαλλαγής για την χρυσοτόκο όρνιθα των φορολογικών εσόδων επειδή αφήνει τέτοιο περιθώριο το κοινοτικό πλαίσιο; Ούτε κατά διάνοια. Να γιατί έσπευσε να βγάλει την διάψευση σχετικού δημοσιεύματος μαζί με την πρωϊνή του καλημέρα το υπουργείο Οικονομικών: «Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν εξετάζει κανένα σενάριο για αύξηση του ορίου των ακαθάριστων εσόδων για την απαλλαγή από την υποχρέωση είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ στο δημόσιο». Αυτά…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ