Προχωρά το deal της ΤΕΝΕΡΓΑ λέει ο Περιστέρης και ο Λ. Παπακωνσταντίνου μοσχοπούλησε την Vitogiannis

Προχωρά το deal της ΤΕΝΕΡΓΑ λέει ο Περιστέρης και ο Λ. Παπακωνσταντίνου μοσχοπούλησε την Vitogiannis
Λ. Παπακωνσταντίνου

 Τα 2 "κλειδιά" των τραπεζιτών για διανομή μερίσματος από 10% έως και 25%

Astir Vitogiannis όπως Three Cents

Σε μια νέα πώληση εταιρίας από βρίσκονταν στο χαρτοφυλάκιο της προχώρησε η Ideal Holdings, αθόρυβα και δίχως να έχει διαρρεύσει κάτι ευρύτερα. Πρόκειται για την πώληση της Astir Vitogiannis στην Guala Closures, με τίμημα 136 εκατ. (enterprice value). Λίγο ως πολύ γνωστή η διαδρομή της εταιρείας μεταλλικών πωμάτων που ίδρυσε ο Στέλιος Βιτόγιαννης, δηλαδή το πως έφτασε στη μεγέθυνση για να κεντρίσει την προσοχή των ανθρώπων του ιταλικού κολοσσού που τελικά την εξαγόρασαν, έχοντας προηγουμένως η ίδια εξαγοράσει της Coleus και όχι μόνο.

Η διοίκηση της εισηγμένης (θυμίζοντας πως είναι holding, λειτουργώντας ουσιαστικά σαν private equity fund) είχε "δείξει" στην αγορά το πως δουλεύει και αναδεικνύει μεγέθη και στην περίπτωση της Three Cents. Τέλη Οκτωβρίου 2022, έκλεινε η συμφωνία Λάμπρου Παπακωνσταντίνου- Αναστάση Δαυϊδ, για την genius ιδέα ενός super premium ανθρακούχου αναψυκτικού, που ξεκίνησε το 2014 ο Βασίλης Καλαντζής (με τους Δημήτρη Νταφόπουλο, Γιώργο Τσιρίκο και Γιώργο Μπάγκο), το οποίο πουλήθηκε στην coca cola. Είναι να το έχεις..., που λένε.

Γ. Περιστέρης: Πάει καλά το... deal της Ενεργειακής

"Πάει καλά..." η απάντηση του Γιώργου Περιστέρη σε όσους τον ερώτησαν πως προχωρούν οι εξελίξεις σχετικά με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Στο περιθώριο της εκδήλωσης εγκαινίων του οδικού άξονα Ε65, ο επικεφαλής του Ομίλου ήταν "λακωνικός" (δεν θα μπορούσε να μην είναι...) οι όποιες απαντήσεις σχετικά και με το αν το "πάει καλά..." αφορούσε το fund Masdar- το αραβικών συμφερόντων επενδυτικό χαρτοφυλάκιο- που σύμφωνα με ότι κυκλοφορεί στην κοινότητα είναι ο ενδιαφερόμενος για την απόκτηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Πάντως, έμμεσα δεν διαψεύσθηκε πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

OPTIMA: "Γκαζώνει" για τον FTSE25

Νέα άνοδος για τη μετοχή της Optima Bank, στην χθεσινή συνεδρίαση. Με αυξημένες συναλλαγές 357 χιλ. τμχ οι εντολές έως τα 10,76 ευρώ. Νέο υψηλό, θυμίζοντας τα 7,20 ευρώ της εισαγωγής στο ΧΑ, στις 4 Οκτωβρίου. Με 36,67% από την αρχή του έτους, έναντι 19,02% του Δείκτη Τραπεζών η αποτίμηση διαμορφώνεται πλέον στα 787 εκατ. διεκδικώντας με αξιώσεις μία θέση στον FTSE25. Στα 804 εκατ. η χρηματιστηριακή αξία της Intrakat, επίσης διεκδικήτριας μίας θέσης στον Large Cap.

Τα 2 "κλειδιά" των τραπεζιτών για διανομή μερίσματος από 10% έως και 25% (των κερδών 2023).

"Κλείδωσε"- σύμφωνα με πληροφορίες- το ύψος/εύρος διανομής κερδών 2023 στους μετόχους/επενδυτές των 4 συστημικών τραπεζών. Αν και επιφυλακτική η Κλώντια Μπουχ- 2 "κλειδιά" φέρεται πως άλλαξαν την στάση της Γερμανίδας διαδόχου του Αντρέα Ενρία, στον SSM.Το πρώτο αφορά στα επιβεβαιωμένα (και από την ΤτΕ) στοιχεία νέων NPEs- σχεδόν μηδενικό το formation- το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου που πρακτικά σημαίνει ότι το κόστος πιστωτικού κινδύνου είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Το δεύτερο σχετίζεται με τα (πρόχειρα) στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη μικρή ανάκαμψη των χορηγήσεων, μετά από ένα αποθαρρυντικό πρώτο 3μηνο.

Εάν η τάση παραμείνει ενεργή, τότε πιθανότατα ο τρέχων μήνας να "κλείσει" με θετική πιστωτική επέκταση. Το πως θα ενεργήσουν οι διοικήσεις των τραπεζών, δλδ τι ποσοστό των κερδών 2023 θα διανείμουν- καθώς το εύρος ποικίλλει από 10% έως 25%- η Ambrosia Capital δίνει προβάδισμα σε Eurobank και Εθνική. Εάν επιβεβαιωθεί, όντως, το team του Τάσου Αστυφίδη τότε θα εξηγείται η υπεραπόδοση των 2 μετοχών το τελευταίο διάστημα.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ