Ο Χατζημηνάς, το Αμστερνταμ, το...ρηχό ΧΑ, η 9η Απριλίου της ΔΕΗ και το στόρι για MidCap της OPTIMA

Ο Χατζημηνάς, το Αμστερνταμ, το...ρηχό ΧΑ, η 9η Απριλίου της ΔΕΗ και το στόρι για MidCap της OPTIMA
Κ. Χατζημηνάς

Και επίσημα η υποψηφιότητα της Ιουλίας Τσέτη για την προεδρεία του ΣΕΒ, επιβεβαιώνει το fpress

H Theon International και η ρηχότητα του ΧΑ

"Ευτυχώς που ο Κρίστιαν Χατζημηνάς προτίμησε το Euronext του Αμστερνταμ για την εισαγωγή του THEON INTERNATIONAL αντί του Χρηματιστηρίου Αθηνών". Αυτό μας εκμυστηρεύθηκε παράγων (με συμβολή στο ΙΡΟ της εταιρείας) απαντώντας σε ερωτήματα για την "ρηχότητα" του ΧΑ συνακόλουθα της αδυναμίας προσέλκυσης νέων εισαγωγών μεγάλων επιχειρήσεων. Οντως η εισαγωγή του ομίλου-που ελέγχει την Theon International- στο Ολλανδικό χρηματιστήριο, στο σύντομο διάστημα παρουσίας/διαπραγμάτευσης αποφέρει πολλαπλασιαστικά επενδυτικά οφέλη απ' ότι μία αντίστοιχου μεγέθους στο ΧΑ.

Η διοίκηση άντλησε 143 εκατ. ευρώ-με ικανοποιητικούς όρους κάλυψης- μέσω της εισαγωγής του 20% του μ.κ της Theon με σκοπό την ταχύτερη μεγέθυνσή της (και ) μέσω εξαγορών. Προοπτική που μέσω του Euronext είναι σαφώς πιο ευοίωνη σε σχέση με το "ρηχό" ΧΑ. Με κωδικό THEON/AMS η μετοχή είναι σε διαπραγμάτευση στα 14,12 ευρώ (4/4) και στα 980,56 εκατ η αποτίμηση της εισηγμένης.

https://live.euronext.com/en/product/equities/CY0200751713-XAMS...

ΔΕΗ: Η προσοχή στην Τρίτη 9 Απριλίου

Εως τα 11,55 ευρώ οι εντολές αγοράς στην χθεσινή συνεδρίαση, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον αρχίζει να ζεσταίνεται σταδιακά εν όψει της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων 2023, την προσεχή Τρίτη 9 Απριλίου. "Ταύρος" για τη μετοχή η Euroxx, με τιμή-στόχο τα 19,7 ευρώ ( ! )- έναρξη κάλυψης από τις 28 Μαρτίου- εκτιμώντας καθαρά κέρδη 463 εκατ. (2024), 577 (2025) και 736 εκατ. (2026).

Μεγέθη και στοχοθεσία που μένει να επιβεβαιωθούν βέβαια, με τον όμιλο να αποτιμάται στα 4,339 δισ. Πιο συντηρητική η Goldman Sachs, ξεκίνησε κάλυψη με τιμή-στόχο τα 14 ευρώ και με ουδέτερη σύσταση. Παρά την ισχυρή αύξηση των κερδών και τη σχετική αποτίμηση σε μονοψήφιο δείκτη P/E, η ουδέτερη αξιολόγηση προτείνεται για δύο βασικούς λόγους: Η άνοδος της τιμής-στόχου είναι σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένη με τον μέσο όρο ανόδου για τη συνολική κάλυψη της επενδυτικής τράπεζας.

Οι εκτιμήσεις της είναι περίπου 30% κάτω από τις τιμές της εταιρείας για το 2026 για τα καθαρά κέρδη, κυρίως λόγω της χαμηλότερης τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και των παραδοχών μας για βραδύτερη αύξηση των προσθηκών ΑΠΕ. Το 2027, προβλέπει κέρδη ανά μετοχή 1,51 ευρώ, τοποθετώντας τη μετοχή σε δείκτη αποτίμησης Ρ/Ε στις 8 φορές, δηλαδή μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τον κλάδο.

H Ιουλία Τσέτη...επιβεβαιώνει το fpress

Και επίσημα η υποψηφιότητα της Ιουλίας Τσέτη για την προεδρεία του ΣΕΒ. Με σχετική ανακοίνωση η Πρόεδρος & CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, επιβεβαιώθηκε η πρόθεση συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία της 19ης Ιουνίου.Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε από την ίδια στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) – ενός φορέα που μετρά 80 χρόνια έργου στην υπηρεσία της εξαγωγικής προσπάθειας της χώρας – με θέμα «Η Αυξανόµενη Εξωστρέφεια της Ελληνικής Οικονοµίας», υπογραμμίζοντας την σημαντικότητα που έχει η εξαγωγική δράση για την Ελλάδα ως «αιχμή του δόρατος» για την Ανάπτυξη και Βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και βιομηχανιών της. Σήμερα είναι Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ.

Από τις 8 Μαρτίου, το fpress είχε προϊδεάσει για την πρόθεση της "σιδηράς κυρίας" της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας να κατέλθει στον "στίβο" με πιθανότητες- που έκτοτε- έχουν αυξηθεί σημαντικά. Μάλιστα παράγων του Συνδέσμου- από την περίφημη "Δημογεροντία" του "παλιού Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών" εκτιμούσε πως υπέρ της υποψηφιότητας Τσέτη συνηγορεί και η προχθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη με επικεφαλής πανίσχυρων ξένων φαρμακευτικών εταιρειών στην Αθήνα. Θεωρητικό το ερώτημα, αλλά...λ.χ ο Albert Bourla/CEO της Pfizer θα προτιμούσε την Ιουλία Τσέτη ή τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο; Επίσης θεωρητικό, το Μ.Μ; ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης;

Optima Bank, ολοταχώς για FTSEMidCap

Νέα υψηλά για τη μετοχή στα 8,51 ευρώ, με άνοδο 3,28% σε διάστημα εβδομάδας και 10,52% σε μηνιαίο. Αρνητική η μεταβολή κατά 2,78% και 8,30% στα αντίστοιχα διαστήματα για τον Τραπεζικό Δείκτη. Στις 2 Απριλίου η Εθνική χρηματιστηριακή ξεκίνησε την κάλυψη, με τιμή-στόχο τα 10,4 ευρώ και σύσταση για μεταβολή μεγαλύτερη της αγοράς(outperform). Στα 627,8 εκατ η αποτίμηση (4/4) μέγεθος που καθιστά την Optima Bank επικρατέστερη για ένταξη στον δείκτη FTSEMidCap στην επικείμενη αναδιάρθρωση των FTSE/Russell.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ