Tα POS, η απογραφή επιχειρήσεων και το μπρα ντε φερ ΗΠΑ Ευρώπης για τα επιτόκια

Tα POS, η απογραφή επιχειρήσεων και το μπρα ντε φερ ΗΠΑ Ευρώπης για τα επιτόκια

Θα γίνουν τα POS η αιτία για να εντοπιστούν επαγγελματικοί "σκελετοί"; Θα κάνει η ΕΚΤ πρώτη την κίνηση να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων συγκριτικά με την FED; Γιατί "δείχνει" την απογραφή των επιχειρήσεων ο υπουργός Οικονομικών; 

Tα POS και η άτυπη… απογραφή επιχειρήσεων

Αν μη τι άλλο, αυτή η πολύμηνη προσπάθεια διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS εξελίχθηκε και σε μια άτυπη «απογραφή» των επιχειρήσεων. Να ξέρει ρε παιδί μου η ΑΑΔΕ ποιος ανταποκρίνεται στα μηνύματα και στις προσκλήσεις με πόση καθυστέρηση και με πόση συνέπεια. Γεγονός είναι ότι πλέον δεν είναι και τόσο εύκολο να λειτουργείς κάτω από το ραντάρ της εφορίας. Θα σε βρει πιο γρήγορα αν δεν έχεις κάνει φορολογική δήλωση, θα σε εντοπίσει αμέσως αν κοπεί η σύνδεση της ταμειακής μηχανής με την ΑΑΔΕ και πλέον θα σε «βλέπει» κάθε φορά που θα εκδίδεται ένα τιμολόγιο ή ένα δελτίο αποστολή ή κάθε φορά που το POS δεν θα μιλάει με την ταμειακή. Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών έχουν διπλή ανάγνωση. Πρώτον, περίπου οι 9 στους 10 έχουν δρομολογήσει τις διαδικασίες. Είτε ολοκλήρωσαν τη διασύνδεση, είτε έχουν κλείσει το σχετικό ραντεβού. Υπάρχουν όμως και οι 20.000 οι οποίοι παραμένουν… άφαντοι. Να μου πεις είναι και οι εποχικές επιχειρήσεις στη μέση οι οποίες θα «τρέξουν» όταν έρθει η ώρα να λειτουργήσουν. Και πάλι όμως. Λείπουν περίπου 10-12.000 επαγγελματίες οι οποίοι παραμένουν… άφαντοι. Δεν έμαθαν για την νέα υποχρέωση, δεν φοβούνται το πρόστιμο, δεν πιστεύουν ότι το υπουργείο Οικονομικών το εννοεί. Θα έχει ενδιαφέρον η πορεία από εδώ και στο εξής. Ίσως τα POS γίνουν η αφορμή να εντοπιστούν αρκετοί επιχειρηματικοί «σκελετοί».

Δύο προβλέψεις: Κάτω ο πληθωρισμός, νωρίτερα η μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Θα είναι η συζήτηση των επόμενων εβδομάδων και θα είναι έντονη. Να ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα νωρίτερα από την ομοσπονδιακή FED τη διαδικασία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων; Να δούμε λίγο τα δεδομένα. Σήμερα, η Eurostat ανακοινώνει πληθωρισμό Μαρτίου και εκτός συνταρακτικού απροόπτου θα έχουμε μείωση. Ήδη η Γερμανία έδειξε τον… δρόμο. Προφανώς και αυτό θα ληφθεί υπόψη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία βλέποντας ήδη από τις αρχές του 2024 τον πληθωρισμό να τείνει προς το 2% που είναι και ο καταστατικός στόχος, δύσκολα θα πει όχι σε μια μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο δεδομένου μάλιστα ότι τα πράγματα με τον ρυθμό ανάπτυξης δεν είναι και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Στις ΗΠΑ από την άλλη, υπήρξαν δείκτες που κινήθηκαν καλύτερα από ότι αναμενόταν κάτι που σημαίνει ότι η FΕD δεν τραβάει το ίδιο… ζόρι να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων από τον Ιούνιο. Θα προηγηθεί η ΕΚΤ λοιπόν; Ναι είναι η πιθανότερη απάντηση. Θα συνεχίσει η πτωτική πορεία του πληθωρισμού; Ναι είναι η πιθανότερη απάντηση.

Το σχόλιο Χατζηδάκη για τις επιχειρήσεις που πέρασε στα… ψιλά.

Στην περίοδο που συζητάμε για την αύξηση των επενδύσεων, για την αναγκαιότητα δημιουργίας καλύτερων θέσεων εργασίας με υψηλότερες αποδοχές, έρχεται ο υπουργός Οικονομικών να επαναλάβει μια διαπίστωση την οποία τείνουμε να ξεχνάμε. Η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία η απογραφή δείχνει την δραστηριοποίηση 880.000 επιχειρήσεων αλλά μόνο το 5% αυτών απασχολεί πάνω από 10 άτομα προσωπικό. Οι 6 στις 10 δεν έχουν κανέναν. Ο επιτηδευματίας μόνος του. Οι τρεις στις 10 έχουν ένα ως τέσσερα άτομα και μόλις στις μια στις 10 λέει ο εργοδότης καλημέρα σε περισσότερα από 5 άτομα. Ποιοι επομένως θα δημιουργήσουν αυτές τις επιπλέον θέσεις εργασίας; Ποιοι θα δώσουν τις πολυπόθητες καλύτερες αμοιβές; Σίγουρα όχι αυτοί που δεν απασχολούν κανέναν εργαζόμενο πλην του εαυτού τους, σίγουρα όχι αυτοί που έχουν 1-2 άτομα και συνήθως πληρώνουν μόνο το ελάχιστο νομοθετημένο επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ