Τι προκάλεσε το μίνι sell off στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τι προσδοκά η αγορά από εδώ και πέρα

Τι προκάλεσε το μίνι sell off στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τι προσδοκά η αγορά από εδώ και πέρα

Ο ρόλος των επιτοκίων και η αντίδραση των ελληνικών ομολόγων

Συνθήκες πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό, πρώτο μίνι sell off στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Απώλειες 2% για τον Γενικό Δείκτη, διόρθωση επιμερισμένη σε τραπεζικά και blue chips κατά 2,08% και 1,95% αντίστοιχα για Δείκτη Τραπεζών και FTSE25.Με την απώλεια των 1.404 μονάδων να ενεργοποιούνται εντολές "αναγκαστικής πώλησης" στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ο ΓΔ διόρθωσε έως τις 1.391,13 με τελική τιμή στις 1.393,84 μονάδες. Αξία συναλλαγών στα 121 εκατ. με επιθετικότερο ρυθμό στο τελευταίο ημίωρο, με 14,1 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών και τα 30 εκατ.σε μόλις 2 μετοχές των Πειραιώς, Εθνικής.

Ξανά υπέρβαρο τραπεζικά το "ρηχό" ΧΑ, με ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης καθώς δεν διαφαίνεται εκτόνωση στο πολιτικό μέτωπο σχεδόν 2 μήνες πριν το ραντεβού με την "ευρωκάλπη". Για τον τραπεζικό κλάδο η στάση αρκετών traders ήταν εκ προοιμίου γνωστή- πριν την (παρ) όξυνση της πολιτικής κατάστασης- και λόγω των επιφυλάξεων που θα τηρούσε ο SSM ως προς το ποσοστό διανομής κερδών (2023) στους μετόχους.

Το ενδεχόμενο ο πήχης να τεθεί στο 10%-το πολύ στο 15%- δεν είναι κάτι που είχε προεξοφλήσει ως κύριο η αγορά, περίμενε κάτι περισσότερο και κατά περίπτωση ανά τράπεζα. Πόσο κοστίζει η πολιτική αντιπαράθεση, το εύλογο ερώτημα του fpress (στις 27 Μαρτίου) με την πρώτη "μέτρηση" να καταγράφεται στην χθεσινή συνεδρίαση. Ευτυχώς που-προσώρας- παραμένει ανεπηρέαστη η αγορά χρέους/κρατικών τίτλων (ομολόγων). Στο 3,349% (-1,70%)- απόγευμα Τρίτης-. Δεν ήταν καλό το κλίμα ούτε στα ευρωπαϊκά- αλλά όχι στο βαθμό του ΧΑ- και λόγω της μείωσης των προσδοκιών για την επιτοκιακή πολιτική που-εκτιμάται- ότι θα ακολουθήσει η Fed.

Οι αναλυτές δίνουν πιθανότητα περίπου 57% η Fed να κόψει τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο, ενώ περιμένουν άλλες δύο μειώσεις μέχρι το τέλος του 2024”, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CMEGroup. Υπενθυμίζεται ότι δύο εβδομάδες πριν, οι πιθανότητες περικοπής των επιτοκίων τον Ιούνιο, ήταν στο 70%.Το ενεργειακό κόστος και το έλλειμμα εργατικών χεριών οδηγεί στο κλείσιμο Βιομηχανιών: της Sonoco στο Κιλκίς, Μονάδας χαρτιού, της Γιούλα στην Αττική, Μονάδας γυαλιού, σε συνέχεια Μονάδων της Tupperware, της Hellas Can και της Reckitt που προηγήθηκαν.

Οι καταθέσεις του Ιδιωτικού τομέα υποχωρούν κατά €1 δισ. το Φεβρουάριο, καθώς ο επίμονος πληθωρισμός αναγκάζει Επιχειρήσεις και Νοικοκυριά να αναλώσουν μέρος των αποταμιεύσεων, ενώ τα νέα δάνεια δεν φτάνουν το €1 δισ. Η διοίκηση της ΕΧΑΕ προτίθεται να εισηγηθεί την καταβολή επιπλέον αμοιβών στα μέλη του δ.σ. Προφανώς, επειδή η JPMC βρήκε πως μόλις 3 εισηγμένες πληρούν τις προϋποθέσεις ενός αναπτυγμένου χρηματιστηρίου.

Σαν να λέμε, Γιάννος κερνάει-Γιάννος πίνει. Ατακτη η υποχώρηση για τη μετοχή του ΟΛΠ. Το μείον 7,12% στα 26,75 ευρώ, σύμφωνα με χρηματιστές, παραπέμπει σε επιθετικές πωλήσεις πιθανόν από το Helikon. Πλην όμως οι συναλλαγές των 19.090 τμχ είναι λίγες για να αφορούν το ιταλικό fund. Εκτός εάν, νέες "καραβιές" ακολουθήσουν σήμερα. Logismos με μόλις 10 κομμάτια στα 1,39 (4,51%), ΛΑΜΨΑ με 188 στα 32,80 (2,50%) κ.ο.κ για αυτό το...αναπτυγμένο χρηματιστήριο τα bonusesστους επικεφαλής της ΕΧΑΕ.

Nα προσεχθεί η λεπτομέρεια πως: η επικείμενη αναθεώρηση των δεικτών FTSE/Russell θα γίνει σύμφωνα με τη μέση συνολική κεφαλαιοποίηση του Απριλίου και όχι με βάση τη συνολική κεφαλαιοποίηση της τελευταίας συνεδρίασης που ίσχυε μέχρι τώρα. Από χθες ξεκίνησε η μέτρηση (της μέσης κεφαλαιοποίησης ) ώστε τέλος Απριλίου να ανακοινωθούν οι αλλαγές.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ