Αναμένοντας Πάουελ-Λαγκάρντ, οι αλλαγές στο ωράριο των Super Market και οι δόσεις χωρίς πιστωτική

Αναμένοντας Πάουελ-Λαγκάρντ, οι αλλαγές στο ωράριο των Super Market και οι δόσεις χωρίς πιστωτική

Τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν υψηλά (4%-4,25%) όλο το πρώτο 6μηνο

Ο Πάουελ στο Κογκρέσο, η Λαγκάρντ στα "σχοινιά" και η "δίψα" για ομόλογα

Σήμερα Τετάρτη στο Καπιτώλιο- και αύριο σε πάνελ της Γερουσίας- ο Τζερόμ Πάουελ παραδίδει την εξαμηνιαία έκθεση του για τη νομισματική πολιτική.

Οπως όλα δείχνουν ο επικεφαλής της Fed θα επιμείνει στην θέση πως, δεν υπάρχει βιασύνη για μείωση των επιτοκίων, ειδικά από την στιγμή που στα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό επιβεβαιώθηκαν οι πιέσεις στις τιμές.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και σχεδόν όλοι οι συνάδελφοί του είπαν τις τελευταίες εβδομάδες ότι έχουν την πολυτέλεια να είναι υπομονετικοί όταν αποφασίζουν πότε θα μειώσουν τα επιτόκια, δεδομένης της ισχύος που έχει επιδείξει η αμερικανική οικονομία.

Το θέμα έχει και πολιτική διάσταση, καθώς οι Δημοκρατικοί-εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου- αγωνιούν για το πώς η πορεία των επιτοκίων θα μπορούσε να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές.

Σε δυσχερέστερη θέση όμως έχει βρεθεί η Κριστίν Λαγκάρντ, που σήμερα-αύριο δεν θα μπορεί να δώσει σαφείς κατευθυντήριες γραμμές στα μέλη της ΕΚΤ, που συνεδριάζουν στην Φρανκφούρτη.

Πρακτικά όσο κωλυσιεργεί η Fed στη μείωση των επιτοκίων-τόσο μετατίθεται η προοπτική κάποιας κίνησης από την ΕΚΤ.

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, με το καλό ενδεχόμενο η ΕΚΤ θα μπορούσε να ξεκινήσει τη μείωση τον Ιούνιο (6 Ιουνίου) με 25 μ.β-όπως είχε εκτιμήσει ο Γιάννης Στουρνάρας ο πιο εύστοχος-όπως αποδεικνύεται μέχρι τώρα- από τους κεντρικούς τραπεζίτες χωρών μελών της Ευρωζώνης.

Η, σχεδόν, βεβαιότητα πως τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά (4%-4,25%) όλο το πρώτο 6μηνο την ώρα που η ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα είναι σε φθίνουσα πορεία υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να υλοποιήσουν εμπροσθοβαρή προγράμματα άντλησης κεφαλαίων.

Ενδεικτικό το γεγονός πως, στο 2μηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου οι εκδόσεις ομολόγων/χρέους ξεπέρασαν το μισό τρισ.

Θα ακολουθήσει η ΑΒ Βασιλόπουλος την Lidl στην εφαρμογή του νέου ωραρίου;

Δεδομένο θεωρούν στην αγορά το ότι το παράδειγμα της γερμανικής αλυσίδας να τροποποιήσει το ωράριο λειτουργίας- διευρύνοντας το κατά 15' το πρωϊνό των καθημερινών και κατά 60' το απόγευμα του Σαββάτου, θα εφαρμόσουν και άλλοι.

Ειδικότερα σε ότι αφορά του Σαββάτου (έως τις 21.00' από 20.00' ) καθώς είναι η ημέρα με το μεγαλύτερο τζίρο στα σούπερ-μάρκετ (μεσοσταθμικά).

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος είναι πολύ κοντά στο να ακολουθήσουν, ενώ ανάλογος σχεδιασμός γίνεται και στους ελληνικούς ομίλους.

Εξαίρεση, μέχρι τώρα φαίνεται να αποτελεί η Σκλαβενίτης- με την διοίκηση του να εφαρμόζει διαφοροποιημένη πολιτική σε ζητήματα που αφορούν εργασιακά, τήρηση παραδόσεων, εθίμων κ.λ.π

Επεκτείνεται ο θεσμός των αγορών με δόσεις χωρίς πιστωτική

Την αρχή έκανε το ΠΛΑΙΣΙΟ, ακολούθησε το PUBLIC, ο "Κωτσόβολος" ενώ είναι στα υπόψη και άλλων αλυσίδων του κλάδου λιανικής.

Οσο οι τράπεζες κρατούν σε διψήφια ποσοστά τις χρεώσεις, όσο δε μειώνονται τα κόστη τόσο στην λιανική θα αναζητώνται εναλλακτικές προκειμένου να κρατήσουν την πελατεία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ