Σήμα για μείωση επιτοκίων από την Λαγκάρντ - Ανεξάρτητη από τη Fed η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

Σήμα για μείωση επιτοκίων από την Λαγκάρντ - Ανεξάρτητη από τη Fed η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

Λίγα μέλη του δ.σ. ήταν έτοιμα να μειώσουν τα επιτόκια σε αυτή την συνεδρίαση

Για τον Ιούνιο παρέπεμψε εκ νέου την απόφαση για μια πρώτη μείωση επιτοκίων η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, επαναλαμβάνοντας ότι τότε θα έχουμε αρκετά δεδομένα σχετικά με την πορεία της οικονομίας και του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Νωρίτερα, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις της αγοράς και διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση στο ύψος ρεκόρ του 4%.

ΕΚΤ: Στον "πάγο" τα επιτόκια για πέμπτη συνεδρίαση - Ο πληθωρισμός συνέχισε να μειώνεται

Όπως τόνισε η κα. Λαγκάρντ, ο πληθωρισμός συνέχισε την πτωτική του πορεία, με κινητήριο μοχλό την πτώση των τιμών στα τρόφιμα και τα αγαθά.

Οι περισσότεροι δείκτες του πληθωρισμού κινούνται χαμηλότερα, η αύξηση των μισθών σταδιακά μετριάζεται και οι εταιρείες απορροφούν μέρος της αύξησης του εργασιακού κόστους στα κέρδη τους.

Οι χρηματοδοτικές συνθήκες παραμένουν περιοριστικές και οι αυξήσεις επιτοκίων που πραγματοποίησε η ΕΚΤ συνεχίζουν να βαραίνουν τη ζήτηση, το οποίο είναι θετικό για τη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Η ίδια προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οι αφανείς πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές και διατηρούν ψηλά τον πληθωρισμό στον τομέα των υπηρεσιών.

Η κα. Λαγκάρντ σημείωσε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί με μικρές μεταβολές στα τρέχοντα επίπεδα τους επόμενους μήνες και στη συνέχεια θα υποχωρήσει στον στόχο του 2% την επόμενη χρονιά, χάρη στην πτώση του εργασιακού κόστους, τον αντίκτυπο της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής και την εξασθένιση των συνεπειών της πανδημίας.

Όσον αφορά την ανάπτυξη, η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι τα ρίσκα παραμένουν αρνητικά. Επισήμανε, ωστόσο, ότι η ανάπτυξη μπορεί να κινηθεί υψηλότερα αν ο πληθωρισμός υποχωρεί πιο γρήγορα από ό,τι αναμένεται.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, η κα. Λαγκάρντ επανέλαβε τη φράση που συμπεριέλαβε η ΕΚΤ στη σημερινή της ανακοίνωση ότι αν η επικαιροποιημένη αξιολόγηση για το outlook του πληθωρισμού, τη δυναμική των υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής ενίσχυε την αυτοπεποίθηση της κεντρικής τράπεζας ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο τότε θα είναι κατάλληλο να υπάρξει μείωση επιτοκίων.

Ως προς αυτό, η ίδια σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα έχει περισσότερα οικονομικά στοιχεία τον Ιούνιο.

Σε σχέση με τη διαφαινόμενη απόκλιση που αναμένεται να καταγραφεί στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και της Fed, η κα. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ δεν καθορίζει την πολιτική της με βάση την πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ επηρεάζονται από διαφορετικούς παράγοντες και ότι δεν μπορεί να υποθέσει κανείς ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αντανακλά τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Δεν μπορούμε να βγάζουμε συμπεράσματα στηριζόμενοι στην υπόθεση ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ είναι το ίδιο πράγμα, πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ