Η αγαπημένη μπρασερί του Μακρόν "πλήρωσε τη νύφη" - Συνεχίζονται για 11η μέρα οι διαδηλώσεις

Η αγαπημένη μπρασερί του Μακρόν "πλήρωσε τη νύφη" - Συνεχίζονται για 11η μέρα οι διαδηλώσεις

Συγκρούσεις κατά την διάρκεια της εθνικής απεργίας στη Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος

 

Συγκρούσεις ξέσπασαν στο Παρίσι δίπλα σε μια μπρασερί της Αριστεράς Όχθης που επισκεπτόταν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια μιας ημέρας πανελλαδικών διαμαρτυριών ενάντια στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που προώθησε παρά τη ευρεία αντίθεση.

Η La Rotonde, της οποίας η τέντα κάηκε καθώς οι διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια και μπογιές στην αστυνομία, είναι γνωστή στη Γαλλία για την οργάνωση ενός εορταστικού δείπνου για τον Μακρόν που είχε επικριθεί πολύ όταν ηγήθηκε του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών του 2017.

Οι διαμαρτυρίες από τον Ιανουάριο έχουν συγκεντρώσει τεράστια πλήθη ενάντια στη εμβληματική μεταρρύθμιση της δεύτερης θητείας του Μακρόν, η οποία αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64.

Ωστόσο, οι συγκεντρώσεις και οι απεργίες συνέδωσαν επίσης εκτεταμένη οργή εναντίον του προέδρου, ο οποίος συχνά γίνεται στόχος πανό και φωνημάτων.
Στη δυτική πόλη Ρεν, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών που τους πέταξαν βλήματα και έβαλαν φωτιά σε κάδους.

Οι διαδηλώσεις κατά τα άλλα ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές, αν και η βία έχει ξεσπάσει στο περιθώριο σε πόλεις σε όλη τη Γαλλία. Την Πέμπτη, ένα υποκατάστημα της τράπεζας Credit Agricole λεηλατήθηκε στο Παρίσι.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων αντιτίθεται στη νομοθεσία για το συνταξιοδοτικό και στην απόφαση της κυβέρνησης να την προωθήσει στο κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία.

Οι ηγέτες των συνδικάτων και οι διαδηλωτές είπαν ότι η μόνη διέξοδος από την κρίση ήταν η κατάργηση της νομοθεσίας, μια επιλογή που η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα απορρίψει.

Οι πορείες της Πέμπτης - η 11η πανελλαδική ημέρα διαμαρτυριών τους τελευταίους τρεις μήνες - θα μπορούσαν να φέρουν κάποια ελπίδα στους αξιωματούχους που πιστεύουν ότι οι συγκεντρώσεις μπορεί να χάνουν τη δυναμική τους.

Τα τρένα είχαν λιγότερες διακοπές σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Λιγότεροι δάσκαλοι απεργούσαν και η αρχή της πολιτικής αεροπορίας ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν τις πτήσεις κατά 20% σε πόλεις όπως η Μασσαλία, αλλά όχι στα αεροδρόμια του Παρισιού όπως στις προηγούμενες απεργίες.

Κρίσιμη ημερομηνία θα είναι η 14η Απριλίου, όταν το Συνταγματικό Συμβούλιο θα εκδώσει την ετυμηγορία του για το νομοσχέδιο για τις συντάξεις. Συνταγματικοί ειδικοί λένε ότι το συμβούλιο είναι απίθανο να καταργήσει τη νομοθεσία, κάτι που μπορεί να οδηγήσειστην αποδυνάμωση των διαδηλώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ