ΗΠΑ: Με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2022 αυξήθηκαν οι τιμές των κατοικιών

ΗΠΑ: Με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2022 αυξήθηκαν οι τιμές των κατοικιών

Διαδοχικές αυξήσεις – ρεκόρ στις τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P CoreLogic Case-Shiller, αυξάνοντας την πίεση στους αγοραστές, μετά τη χειρότερη χρονιά για τις πωλήσεις ακινήτων εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Οι τιμές σε εθνικό επίπεδο αυξήθηκαν 6% τον Ιανουάριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ποσοστό που έιναι μεγαλύτερο από την ετήσια αύξηση 5,6% τον Δεκέμβριο. Η αγορά κατοικίας έχει καταστεί δύσκολο πεδίο από τότε που το κόστος δανεισμού άρχισε να εκτοξεύεται στα ύψη το 2022, συμπιέζοντας την αγοραστική δύναμη πολλών αγοραστών. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά, τα σπίτια που είναι καταγεγραμμένα προς πώληση παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και η περιορισμένη προσφορά έχει συμβάλει στη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα.

«Οι ιδιοκτήτες κατοικιών πιθανότατα είδαν υγιή κέρδη το τελευταίο έτος, ανεξάρτητα από το σε ποια πόλη βρισκόσασταν ή αν ήταν σε ακριβή ή φθηνή γειτονιά», δήλωσε ο Brian Luke, επικεφαλής του τμήματος εμπορευμάτων, πραγματικών και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων της S&P Dow Jones Indices. Οι μετρήσεις σε 20 πόλεις έδειξαν αύξηση κατά 6,6% τον Ιανουάριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, έναντι αύξησης 6,2% τον προηγούμενο μήνα. Το Σαν Ντιέγκο ηγήθηκε αυτών των πόλεων με αύξηση 11,2%, ενώ οι τιμές στο Λος Άντζελες αυξήθηκαν κατά 8,6%.

Ο δείκτης παρακολουθεί τους τρεις μήνες μέχρι τον Ιανουάριο, όταν το μέσο επιτόκιο ενυπόθηκου δανείου 30ετούς διάρκειας μειώθηκε από το υψηλό του 7,76% στο 6,69%. Η ζήτηση έχει αρχίσει να ανακάμπτει καθώς το κόστος δανεισμού μειώθηκε, με τις πωλήσεις κατοικιών που ανήκαν σε προηγούμενες ιδιοκτησίες να εκτοξεύονται στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους τον Φεβρουάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ