ΗΠΑ: «Ετρεξε» περισσότερο από τις προβλέψειςο πληθωρισμός το Δεκέμβριο - Σκαρφάλωσε το 3,4%

ΗΠΑ: «Ετρεξε» περισσότερο από τις προβλέψειςο πληθωρισμός το Δεκέμβριο - Σκαρφάλωσε το 3,4%

Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο του δείκτη κατά 3,2%.

Αύξηση μεγαλύτερη των προβλέψεων κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις εκτιμήσεις της αγοράς ότι η Fed θα ξεκινήσει σύντομα τις μειώσεις επιτοκίων.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 3,4% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και τρεις μήνες, ενώ σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 0,3% έναντι ανόδου 3,1% και 0,1% αντίστοιχα τον Νοέμβριο.

Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο του δείκτη κατά 3,2%.

Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 3,9% σε ετήσια βάση έναντι ανόδου 4% τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 3,8%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης κινήθηκε 0,3% υψηλότερα.

Τα στοιχεία έδειξαν αυξήσεις στη στέγαση, την ηλεκτρική ενέργεια και την ασφάλιση αυτοκινήτων. Οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αυξήθηκαν για δεύτερο μήνα, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για μείωση.

Παρά την αύξηση του πληθωρισμού, τα στοιχεία επισφραγίζουν ένα έτος κατά το οποίο ο πληθωρισμός σε γενικές γραμμές υποχώρησε χωρίς να κάνει μεγάλη ζημιά στην αγορά εργασίας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη μείωση του κόστους δανεισμού από τη Fed φέτος.

Οι τελευταίες οικονομικές προβλέψεις των αξιωματούχων δείχνουν ότι αναμένουν τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024, αν και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αποκρούσει τις προσδοκίες της αγοράς ότι η πρώτη μείωση θα μπορούσε να γίνει ήδη από τον Μάρτιο.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και το δολάριο αυξήθηκαν, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των χρηματιστηριακών δεικτών παρουσίασαν διακυμάνσεις μετά την έκθεση. Οι αξιωματούχοι της Fed συνεδριάζουν το επόμενο διάστημα στα τέλη του μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ