ΕΚΤ:«Ευρωπαϊκό πολιτισμό» και «Ποταμούς και πτηνά» επιλέγει για μελλοντικά τραπεζογραμμάτια του ευρώ

ΕΚΤ:«Ευρωπαϊκό πολιτισμό» και «Ποταμούς και πτηνά» επιλέγει για μελλοντικά τραπεζογραμμάτια του ευρώ

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να συγκροτήσει μια συμβουλευτική ομάδα η οποία θα προτείνει μοτίβα για τα επιλεγμένα θέματα μέχρι το τέλος του 2024.

Τα θέματα «Ευρωπαϊκός πολιτισμός» και «Ποταμοί και πτηνά» επέλεξε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ως τα πιθανά θέματα για τα μελλοντικά τραπεζογραμμάτια ευρώ. Η απόφαση λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξήχθησαν το καλοκαίρι του 2023 στο πλαίσιο των οποίων οι Ευρωπαίοι πολίτες εξέφρασαν τις προτιμήσεις τους σχετικά με τα επτά επικρατέστερα θέματα. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών δημοσιεύονται σήμερα σε σχετική έκθεση.

Στην έρευνα που διενεργήθηκε κατ’ εντολή της ΕΚΤ, το θέμα «Ευρωπαϊκός πολιτισμός» ήταν το πλέον δημοφιλές (21%) μεταξύ των πολιτών της ζώνης του ευρώ και ακολουθούν τα θέματα «Ποταμοί: Τα νερά της ζωής στην Ευρώπη» (18%) και «Πτηνά: Ελεύθερα, ανθεκτικά, πηγή έμπνευσης» (17%). Στην έρευνα συμμετείχε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 23.377 Ευρωπαίων.

Η ΕΚΤ επίσης διενήργησε την ίδια έρευνα διαδικτυακά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2023, λαμβάνοντας πολύ μεγάλο αριθμό απαντήσεων (πάνω από 365.000) από Ευρωπαίους. Τα αποτελέσματα συμπληρώνουν τα ευρήματα της έρευνας με το αντιπροσωπευτικό δείγμα. Προτιμήθηκαν τα ίδια τρία θέματα, αν και με διαφορετική σειρά. Και στις δύο έρευνες, τα υπόλοιπα τέσσερα από τα επικρατέστερα θέματα κατατάχθηκαν πολύ χαμηλότερα.

Συνδυασμός

Προκειμένου να αποτυπώσει όσο το δυνατόν ευρύτερα τις προτιμήσεις του κοινού, το Διοικητικό Συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του να συνδυαστούν τα θέματα «Ποταμοί: Τα νερά της ζωής στην Ευρώπη» και «Πτηνά: Ελεύθερα, ανθεκτικά, πηγή έμπνευσης» σε ένα ενιαίο θέμα που συνδέεται με τη φύση.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την ισχυρή συμμετοχή στη διαδικτυακή μας έρευνα», δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde. «Και τα δύο θέματα που επιλέχθηκαν έχουν έναν κοινό άξονα, τη σχέση μεταξύ της Ευρώπης και των Ευρωπαίων, και αυτό συνάδει σε μεγάλο βαθμό με τον στόχο μας να φέρουμε τα τραπεζογραμμάτια πιο κοντά σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και υποβάθρου.»

Επιλεγμένα μοτίβα

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να συγκροτήσει μια συμβουλευτική ομάδα η οποία θα προτείνει μοτίβα για τα επιλεγμένα θέματα μέχρι το τέλος του 2024. Στη συνέχεια, θα διεξαχθεί διαγωνισμός για τον σχεδιασμό των νέων τραπεζογραμματίων και οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν και πάλι την ευκαιρία να εκφράσουν τις προτιμήσεις τους για τις επιλογές σχεδίων.

«Τα τραπεζογραμμάτια αποτελούν σύμβολο της ευρωπαϊκής μας ενότητας, σήμερα και στο μέλλον. Έχουμε δεσμευτεί να διασφαλίσουμε ότι όλοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο κάνουν τις πληρωμές τους, είτε με μετρητά είτε με ψηφιακό τρόπο,» δήλωσε ο Piero Cipollone, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ αναμένεται να λάβει την απόφαση για τα τελικά σχέδια καθώς και για το πότε θα εκτυπωθούν και θα εκδοθούν τα νέα τραπεζογραμμάτια το 2026. Μόλις ληφθεί η απόφαση για την παραγωγή τους, θα χρειαστούν ακόμη κάποια χρόνια πριν από την έκδοση των πρώτων τραπεζογραμματίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ