Με πρόστιμο-μαμούθ €13 δισ. από ΕΕ κινδυνεύει ξανά η Apple λόγω... λάθους

Με πρόστιμο-μαμούθ €13 δισ. από ΕΕ κινδυνεύει ξανά η Apple λόγω... λάθους

Σύμβουλος του ανώτατου δικαστηρίου της Ευρώπης υποστήριξε ότι η υπόθεση θα επανεξεταστεί.

Μια απροσδόκητη τροπή έλαβε η υπόθεση επιβολής προστίμου στην Apple ύψους 13 δισ. ευρώ καθώς το δικαστήριο της ΕΕ που αποφάσισε την ακύρωσή της υπέπεσε σε νομικά λάθη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμβουλος του ανώτατου δικαστηρίου της Ευρώπης υποστήριξε ότι η υπόθεση θα επανεξεταστεί. Πρόκειται για μια υπόθεση που προώθησε η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής αρχής της ΕΕ Margrethe Vestager κατά των συμφωνιών μεταξύ πολυεθνικών και χωρών της ΕΕ που οι ρυθμιστικές αρχές τη θεώρησαν άδικη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απόφασή της το 2016 ανέφερε ότι η Apple επωφελήθηκε από δύο φορολογικές αποφάσεις της Ιρλανδίας για περισσότερες από δύο δεκαετίες που μείωσαν τεχνητά τη φορολογική της επιβάρυνση στο 0,005% το 2014.

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2020 επικύρωσε την έφεση της Apple, λέγοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν πληρούσαν το νομικό πρότυπο για να δείξουν ότι η Apple είχε ένα αθέμιτο πλεονέκτημα.

Ωστόσο, ο γενικός εισαγγελέας Giovanni Pitruzzella στο Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ) διαφώνησε, λέγοντας ότι οι δικαστές του εν λόγω δικαστηρίου θα πρέπει να ακυρώσουν την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου και να παραπέμψουν την υπόθεση πίσω στο κατώτερο δικαστήριο.

Ο Pitruzzella υποστήριξε ότι το Γενικό Δικαστήριο διέπραξε μια σειρά νομικών λαθών και επίσης απέτυχε "να αξιολογήσει σωστά την ουσία και τις συνέπειες ορισμένων μεθοδολογικών σφαλμάτων που, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής, αθέτησαν τις φορολογικές αποφάσεις".

Σημειώνεται ότι ενώ η Apple και το Δουβλίνο άσκησαν έφεση κατά της απόφασης, η Apple έπρεπε ωστόσο να καταβάλει ολόκληρο το ποσό, το οποίο η Ιρλανδία κρατούσε σε ειδικό λογαριασμό.

Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει πει εδώ και καιρό ότι ακόμα κι αν χάσει την ελκυστικότητά της και καταφέρει να κρατήσει τα χρήματα, άλλα κράτη μέλη της ΕΕ θα ισχυριστούν ότι τους οφείλουν κάποιους από τους καθυστερούμενους φόρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ