O Χόλτσμαν (ΕΚΤ) προειδοποιεί: Πιθανές νέες αυξήσεις επιτοκίων εάν υπάρξουν νέα σοκ στην οικονομία

O Χόλτσμαν (ΕΚΤ) προειδοποιεί: Πιθανές νέες αυξήσεις επιτοκίων εάν υπάρξουν νέα σοκ στην οικονομία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέλεξε να αυξήσει τα επιτόκια σε επίπεδο ρεκόρ τον Σεπτέμβριο

Ο διοικητής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Robert Holzmann δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να εφαρμόσει μία ή δύο περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, εάν υπάρξουν «πρόσθετοι κραδασμοί» στην οικονομία.

Ο κύκλος αυξήσεων θα μπορούσε να τελειώσει, «αν όλα πάνε καλά», αλλά «εάν έρθουν πρόσθετοι κραδασμοί και εάν οι πληροφορίες που έχουμε αποδειχθούν λανθασμένες, ίσως χρειαστεί να προχωρήσουμε σε αυξήσεις άλλη μία ή ίσως δύο φορές», είπε ο Holzmann στο CNBC την Τρίτη, μιλώντας από το World Bank Forum του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Μαρακές.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέλεξε να αυξήσει τα επιτόκια σε επίπεδο ρεκόρ τον Σεπτέμβριο, συνεχίζοντας έναν κύκλο που διήρκεσε σχεδόν δύο χρόνια. Η 10η συνεχόμενη αύξηση έφερε τα επιτόκια κύριων καταθέσεων στο 4%, καθώς το μπλοκ συνεχίζει να μάχεται τον πληθωρισμό.

Σε μια δήλωση για τις κινήσεις της αγοράς στα μέσα Σεπτεμβρίου, η ΕΚΤ ανέφερε επίσης ότι περαιτέρω αυξήσεις ενδέχεται να μην βρίσκονται στο τραπέζι προς το παρόν.

«Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν φτάσει σε επίπεδα τα οποία, διατηρούμενα για αρκετά μεγάλη διάρκεια, θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο», ανέφερε, οδηγώντας το ευρώ να πέσει σε χαμηλό τριών μηνών.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Γάλλος ομόλογός του Holzmann, Francois Villeroy de Galhau είπε ότι «ο πληθωρισμός είναι η ασθένεια», ενώ προέβλεψε μια προσγείωση κοντά στο 2% έως το 2025.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι υπήρξε μια «καθαρή πτωτική τάση» στις τιμές, σε συνέντευξή του στο γαλλικό μέσο franceinfo.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ