Προειδοποίηση Fitch για Ιταλία: Κίνδυνος από τα σχέδια της Meloni για τα κόκκινα δάνεια

Προειδοποίηση Fitch για Ιταλία: Κίνδυνος από τα σχέδια της Meloni για τα κόκκινα δάνεια

Με το νέο νόμο, οι διαχειριστές κόκκινων δανείων θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτούν τις συμφωνίες με τους επενδυτές σε NPLs καθώς και με τους πιστωτές

Αβεβαιότητα στην αγορά κόκκινων δανείων της Ιταλίας προβλέπει η Fitch Ratings μετά την κυβερνητική πρόταση που επιτρέπει στους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να αποπληρώσουν προβληματικό χρέος για ένα κλάσμα της αξίας του.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό την πρωθυπουργό, Giorgia Meloni, επεξεργάζονται ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα επιτρέπει σε ιδιώτες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες που έχουν δάνεια να αγοράζουν πίσω χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μεταξύ των ετών 2015 και 2021 από τους επενδυτές που τα αγόρασαν από τις εγχώριες τράπεζες, όπως ανέφερε το Bloomberg News τον περασμένο μήνα.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις με χρέη κάτω των 25 εκατ. ευρώ μπορούν να καταβάλουν στους επενδυτές των δανείων ένα ασφάλιστρο 20% επί του τιμήματος που καταβλήθηκε στις τράπεζες ή ένα ασφάλιστρο 40% εάν έχουν ξεκινήσει διαδικασίες ανάκτησης. Μόλις αγοραστούν αυτά τα χρέη, η εταιρεία που δεν θα πληρώσει τις υποχρεώσεις της δεν θα καταγράφεται πλέον ως μη εξυπηρετούμενος δανειολήπτης.

«Ένα τέτοιο μέτρο αναδρομικής ισχύος ενδέχεται να αυξήσει τη λειτουργική επιβάρυνση των servicers, να προκαλέσει σημαντικές αναθεωρήσεις των υφιστάμενων επιχειρηματικών σχεδίων από τους servicers και τους αγοραστές δανείων και να επηρεάσει την κερδοφορία των υφιστάμενων επενδύσεων σε NPLs», σημειώνουν οι αναλυτές της Fitch, αν και προσθέτουν δεν είναι σαφές πόσοι δανειολήπτες θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να προβούν στη ρύθμιση αγοράς των κόκκινων δανείων τους.

Με το νέο νόμο, οι διαχειριστές κόκκινων δανείων θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτούν τις συμφωνίες με τους επενδυτές σε NPLs καθώς και με τους πιστωτές, δεδομένου ότι τα ποσοστά ανάκτησης οφειλών είναι βέβαιο ότι θα μειωθούν. Μακροπρόθεσμα, οι αγοραστές μη εξυπηρετούμενων δανείων ενδέχεται να επανεξετάσουν τις επενδυτικές στρατηγικές τους, τονίζουν οι αναλυτές της Fitch.

Ταυτόχρονα, το νέο μέτρο αναμένεται να πλήξει και τις τράπεζες, καθώς η διάθεση των κόκινων δανείων θα γίνει πιο δύσκολη ή ακριβή. Η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτέλεσε τα τελευταία χρόνια τη βασική λύση για τα ιταλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην προσπάθειά τους να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους.

Η πρόταση, η οποία επιτρέπει την αγορά χρεών που πωλήθηκαν από τις τράπεζες μέχρι πέρυσι, είχε αρχικά διατυπωθεί στα τέλη του περασμένου έτους από νομοθέτες που πρόσκεινται στον Meloni και υποστηρίχθηκε από τον υπουργό Βιομηχανίας Adolfo Urso. Οι βουελυτές της αντιπολίτευσης έχουν προτείνει ένα διαφορετικό νομοσχέδιο για το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ