Αλλαγή στο Σύμφωνο Σταθερότητας ζητά η Ιταλία - «Πρόκειται για δαμόκλειο Σπάθη»

Αλλαγή στο Σύμφωνο Σταθερότητας ζητά η Ιταλία - «Πρόκειται για δαμόκλειο Σπάθη»

Κατά την άποψη του Ιταλού υπουργού Άμυνας «πρέπει να αλλάξει η όλη φύση της συζήτησης, διότι ο κόσμος έχει αλλάξει».

Στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, Γκουίντο Κροζέτο, επισημαίνοντας πως πρέπει να αλλάξει.

«Η δαμόκλειος σπάθη, για το 2024, είναι η επιστροφή στους αρχικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Σε μια φάση οικονομικής και βιομηχανικής κρίσης, θεωρώ ότι είναι αδύνατον να μπορέσουν να σεβαστούν οι προϋπολογισμοί των διαφόρων χωρών τις κανονικές παραμέτρους του Συμφώνου», είπε ο Κροζέτο. Κατά την άποψη του Ιταλού υπουργού Άμυνας «πρέπει να αλλάξει η όλη φύση της συζήτησης, διότι ο κόσμος έχει αλλάξει».

«Το θέμα δεν είναι το ποσοστό ελλείμματος που πρέπει να τύχει σεβασμού, αλλά το μέλλον της Ευρώπης. Είναι σε εξέλιξη τεράστιες αλλαγές: η οικολογική μετάβαση, η έλλειψη πρώτων υλών και η πρόοδος των Βrics επιβάλλουν τον επανακαθορισμό των παραμέτρων του Συμφώνου Σταθερότητας, ξεπερνώντας μια καθαρά τεχνικής φύσεως προσέγγιση», πρόσθεσε ο Γκουίντο Κροζέτο. Ο στενός αυτός συνεργάτης της Τζόρτζια Μελόνι πιστεύει ότι «χρειάζεται ένας μακροοικονομικός πολιτικός οραματισμός, ο οποίος να καλύψει τουλάχιστον το διάστημα των επόμενων δέκα με δεκαπέντε ετών».

Ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Άμυνας υπογράμμισε, δε, ότι «αν ο στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων σε κάποιος βασικούς για την Ευρώπη τομείς, όπως είναι η βιομηχανική και ψηφιακή μετάβαση και άλλες δαπάνες, τότε πρέπει να αποκλείσουμε τις επενδύσεις αυτές από το Σύμφωνο Σταθερότητας». «Δεν μπορούμε να πούμε, πλέον, ότι “ακολουθήσαμε πάντα τον συγκεκριμένο δρόμο”. Δεν χρειαζόμαστε μυωπικές προσεγγίσεις, αλλά αυτές που χαρακτηρίζουν τους εμπνευσμένους πολιτικούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ