Bloomberg: Πόσο θα κοστίσει στις ιταλικές τράπεζες ο φόρος υπερκερδών

Bloomberg: Πόσο θα κοστίσει στις ιταλικές τράπεζες ο φόρος υπερκερδών

Η επιβολή της φορολογίας στοχεύει στα υψηλότερα έσοδα από τόκους μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η ιταλική κυβέρνηση σόκαρε τις αγορές με την αναπάντεχη απόφασή της να φορολογήσει τα υπερκέρδη των τραπεζών της χώρας. Η βουτιά που καταγράφουν οι μετοχές τους στον απόηχο της απόφασης εκτιμάται ότι θα «σβήσει» περίπου 10 δισ. δολάρια από τη συνολική κεφαλαιοποίησή τους.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Matteo Salvini, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας εισφορά 40% επί των επιπλέον κερδών των δανειστών για το 2023, στο πλαίσιο ενός εκτεταμένου διατάγματος που εγκρίθηκε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Οι αναλυτές της Citi εκτιμούν ότι θα οδηγήσει σε απώλειες του 19% των κερδών τους.

Η επιβολή της φορολογίας στοχεύει στα υψηλότερα έσοδα από τόκους μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλείται το Bloomberg. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει λεπτομέρειες ή κείμενο του διατάγματος, το οποίο θα μπορούσε να κοστίσει στις τράπεζες περίπου 2 δισ. ευρώ (2,2 δισ. δολάρια), σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση αναλυτών.

Η δεξιά λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας αναζητά έναν εύκολο τρόπο να χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης στις οικογένειες που πλήττονται από την κρίση του κόστους ζωής, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών μειώσεων και της στήριξης των ενυπόθηκων δανείων για τους πρωτοεμφανιζόμενους ιδιοκτήτες. Ωστόσο, η κίνηση αυτή απαιτεί έγκριση από το κοινοβούλιο και θα μπορούσε να αλλάξει. Θα μπορούσε, επίσης, να προσβληθεί στα δικαστήρια, όπως ένα παρόμοιο μέτρο στην Ισπανία.

Σημειωτέον ότι οι ιταλικές τράπεζες ηγούνται των απωλειών σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές UniCredit SpA να βουτάει περίπου κατά 6,5% και την Intesa Sanpaolo SpA κατά 8%.
Συνολικά, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 2%, ενώ ο ευρωπαϊκός δείκτης τραπεζών έχανε νωρίτερα 3,4%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο.

Ο John Bilton, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στην JP Morgan Chase Bank, δήλωσε στο Bloomberg ότι το μέτρο προκαλεί ανησυχία «για τα κίνητρα της ιταλικής οικονομικής πολιτικής». Και πρόσθεσε: «Αυτό φυσικά θα οδηγήσει τους επενδυτές σε σκέψεις όταν τιμολογήσουν τον ιταλικό πιστωτικό κίνδυνο έναντι του γερμανικού πιστωτικού κινδύνου. Θα χρειαστούν μερικές ημέρες για να δούμε πώς θα το τιμολογήσουν οι αγορές».

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ιταλικών τραπεζών, με την Intesa και την Unicredit να αυξάνουν τις προβλέψεις τους για το σύνολο του έτους για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, λόγω της ταχείας σύσφιγξης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα καθαρά έσοδα από τόκους της UniCredit, για παράδειγμα, αυξήθηκαν κατά 42% το πρώτο εξάμηνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ