Ιαπωνία προς Κίνα:Προσεγγίστε την απελευθέρωση νερού στη Φουκουσίμα με «επιστημονικό τρόπο»

 Ιαπωνία προς Κίνα:Προσεγγίστε την απελευθέρωση νερού στη Φουκουσίμα με «επιστημονικό τρόπο»

Πρόκειται να αρχίσει να απελευθερώνει περισσότερους από 1 εκατομμύριο τόνους νερού από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό Fukushima Dai-ichi αυτό το καλοκαίρι

 

Η Ιαπωνία κάλεσε την Κίνα να προσεγγίσει την απελευθέρωση ραδιενεργού νερού από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα με «επιστημονικό τρόπο» σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Ιάπωνα υπουργού Εξωτερικών Yoshimasa Hayashi και του Κινέζου κορυφαίου διπλωμάτη Wang Yi την Παρασκευή.
Σε μια κίνηση που έχει προκαλέσει ανησυχία στις γειτονικές χώρες και στους ντόπιους ψαράδες, η Ιαπωνία πρόκειται να αρχίσει να απελευθερώνει περισσότερους από 1 εκατομμύριο τόνους νερού από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό Fukushima Dai-ichi αυτό το καλοκαίρι. Η Κίνα έχει αναδειχθεί ως ο πιο δυνατός από αυτούς τους επικριτές, λέγοντας ότι το σχέδιο θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον και τις ανθρώπινες ζωές.
Σε συνάντηση με τον Wang στο περιθώριο συνάντησης της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Ινδονησία, ο Hayashi είπε ότι η Ιαπωνία είναι πρόθυμη να επικοινωνήσει με την Κίνα σχετικά με την απόρριψη νερού από επιστημονική άποψη, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών.
«(Ο Hayashi ) κάλεσε την Κίνα να απαντήσει με επιστημονικό τρόπο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Ο Wang, με τη σειρά του, ζήτησε από την Ιαπωνία να «αντιμετωπίσει» τις νόμιμες ανησυχίες όλων των πλευρών, να επικοινωνήσει «ειλικρινά» με τους γείτονές της και να είναι «συνετή» στο χειρισμό της κατάστασης.

«Αυτό είναι ένα θέμα τόσο για τη στάση όσο και για την επιστήμη», ανέφερε ο Wang το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua της Κίνας.

Το θέμα της απελευθέρωσης νερού απασχόλησε ένα ουσιαστικό μέρος της ωριαίας συνομιλίας, αλλά οι δυο τους δεν κατέληξαν σε σαφή συμφωνία για το θέμα, δήλωσε αξιωματούχος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών στους δημοσιογράφους αργότερα την Παρασκευή.

Αν και η Κίνα έχει εκφράσει ανησυχίες για την απόρριψη νερού, μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση του σχεδίου από την πυρηνική εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι οι επιπτώσεις θα ήταν «αμελητέες» και ότι η απόρριψη θα είναι σύμφωνη με τα διεθνή πρότυπα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το νερό έχει φιλτραριστεί για να αφαιρεθούν τα περισσότερα ραδιενεργά στοιχεία εκτός από το τρίτιο, ένα ισότοπο υδρογόνου που είναι δύσκολο να διαχωριστεί από το νερό. Το επεξεργασμένο νερό θα αραιωθεί πολύ κάτω από τα διεθνώς εγκεκριμένα επίπεδα τριτίου πριν απελευθερωθεί στον Ειρηνικό.

Ο Χαγιάσι υπερασπίστηκε το σχέδιο σε μια συνεδρίαση της ASEAN την Πέμπτη και υποστήριξε ότι η Κίνα έκανε "ισχυρισμούς που δεν βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία", σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επίσης τεταθεί καθώς η Κίνα επιβεβαιώνει τις θαλάσσιες φιλοδοξίες της στην περιοχή, τις οποίες έθιξε ο Hayashi κατά τη συνάντησή του με τον Wang.

Ο Hayashi «εξέφρασε έντονες ανησυχίες για την αυξανόμενη στρατιωτική δραστηριότητα της Κίνας που διεξάγεται στην περιοχή της Ιαπωνίας», καθώς και για τη στρατιωτική συνεργασία της Κίνας με τη Ρωσία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Wang είπε ότι ελπίζει ότι η Ιαπωνία θα μπορούσε να είναι «αντικειμενική και ορθολογική» απέναντι στην Κίνα και να μην την τοποθετήσει ως απειλή.
«Η Ιαπωνία έχει προσδιορίσει την Κίνα ως τη μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση και έχει καταστήσει την Κίνα ως απειλή, κάτι που είναι σοβαρά ασυνεπές με την πραγματικότητα των σχέσεων Κίνας-Ιαπωνίας», είπε, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο είναι ανοιχτό στη διατήρηση επαφών με την Ιαπωνία σε όλα τα επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ