Ιαπωνία: H μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού από ποτέ μετά από πρόταση επιτροπής

Ιαπωνία: H μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού από ποτέ μετά από πρόταση επιτροπής

 


Κυβέρνηση και Τράπεζα της Ιαπωνίας ελπίζουν ότι οι αυξήσεις των μισθών μπορούν να διατηρηθούν, ώστε να δημιουργήσουν περισσότερες καταναλωτικές δαπάνες

 

Ιαπωνική κυβερνητική επιτροπή συνέστησε την Παρασκευή να αυξηθεί ο εθνικός μέσος κατώτατος μισθός κατά 41 γιεν την ώρα στα 1.002 γιεν, τη μεγαλύτερη αύξηση που έγινε ποτέ σε όρους αξίας, καθώς ο πρωθυπουργός Fumio Kishida κάνει τους μισθούς βασικό επίκεντρο των πολιτικών του.
Η ετήσια σύσταση της επιτροπής του υπουργείου Υγείας χρησιμεύει ως το εθνικό πρότυπο για τους κατώτατους μισθούς.
«Χαιρετίζω αυτό το αποτέλεσμα», είπε ο Kishida στους δημοσιογράφους.

«Η αύξηση των μισθών, όπως έχω ξαναπεί, είναι μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις για τη διοίκηση Kishida».

Ο Kishida και η Τράπεζα της Ιαπωνίας ελπίζουν ότι οι αυξήσεις των μισθών μπορούν να διατηρηθούν, ώστε να δημιουργήσουν περισσότερες καταναλωτικές δαπάνες που θα απομακρύνουν αποφασιστικά την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου από τη στασιμότητα δεκαετιών.

Οι κατώτατοι μισθοί καθορίζονται από την κυβέρνηση, ενώ στον ετήσιο γύρο των εαρινών διαπραγματεύσεων για τους μισθούς, η εταιρική διοίκηση και τα εργατικά συνδικάτα διαπραγματεύονται απευθείας τους μισθούς.

Η μεγαλύτερη εργατική οργάνωση της Ιαπωνίας, η Rengo, δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι οι μεγάλες εταιρείες συμφώνησαν να αυξήσουν κατά μέσο όρο τους μισθούς κατά 3,58% φέτος, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ