Μείωση 50% στα υδάτινα αποθέματα της Ιταλίας το 2022

 Μείωση 50% στα υδάτινα αποθέματα της Ιταλίας το 2022

Η ξηρασία πέρυσι διέκοψε την παραγωγή ιταλικού ελαιολάδου, η οποία έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990, ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία

 

 

Οι διαθέσιμοι υδάτινοι πόροι της Ιταλίας έφτασαν σε ιστορικό χαμηλό το 2022, καθώς ο συνδυασμός της αύξησης της θερμοκρασίας και της χαμηλότερης βροχόπτωσης μείωσε στο μισό τα αποθέματα φρέσκου νερού σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών, σύμφωνα με στοιχεία της Παρασκευής.
Η ξηρασία πέρυσι διέκοψε επίσης την παραγωγή ιταλικού ελαιολάδου, η οποία έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990, ανακοίνωσε η ISTAT, η εθνική στατιστική υπηρεσία.
Τα συνολικά αποθέματα νερού ήταν «σχεδόν 50% κάτω» από τον ετήσιο μέσο όρο των 133 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) από το 1991 έως το 2020, ανέφερε η ISTAT στην ετήσια έκθεσή της.

Τα ξόρκια έχουν γίνει ολοένα και πιο συνηθισμένα στην Ιταλία, ενώ η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο και η αυξανόμενη ζήτηση για νερό έχουν συρρικνώσει τον όγκο των ταμιευτήρων παγκοσμίως.
Σοβαρές ξηρασίες επηρέασαν περίπου το 20% της χώρας το 2022, σύμφωνα με την ISTAT, σε μια επέκταση μιας σταθερά ανοδικής τάσης τα τελευταία 70 χρόνια.

Ο υπουργός Γεωργίας Francesco Lollobrigida είπε στο Reuters τον Μάιο ότι η Ιταλία πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα, καθώς «η ξηρασία δεν είναι μια (εφάπαξ) έκτακτη ανάγκη».


Ο Lollobrigida είπε ότι η Ιταλία χρειάζεται να κατασκευάσει περισσότερες λεκάνες για να συλλάβει το νερό της βροχής, να διορθώσει επειγόντως τα δίκτυα νερού με διαρροή, να επισκευάσει φράγματα και να εξετάσει την απομάκρυνση των παραδοσιακών, αλλά διψασμένων καλλιεργειών μακριά από ολοένα και πιο άνυδρες περιοχές.
Οι γηρασμένες υποδομές και οι διαρροές σωλήνων επιδεινώνουν μια ήδη καταστροφική κατάσταση, με πολύ πολύτιμο νερό να εξαφανίζεται από την αποχέτευση πριν καν φτάσει στις βρύσες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ