Ιταλία: Έχει παγώσει περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών αξίας 2,5 δισ. ευρώ

 Ιταλία: Έχει παγώσει περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών αξίας 2,5 δισ. ευρώ

Οι χρηματοοικονομικές συμμετοχές αξίας περίπου 330 εκατομμυρίων ευρώ, που συνδέονται με 80 άτομα, έχουν παγώσει ως μέρος του καθεστώτος κυρώσεων

 

Η Ιταλία πάγωσε περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ μετά την εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι, ανακοίνωσε την Τρίτη η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Η Ιταλία κατέσχεσε περιουσιακά στοιχεία - συμπεριλαμβανομένων τραπεζικών λογαριασμών, πολυτελών βιλών, γιοτ και αυτοκινήτων - ως μέρος των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του Κρεμλίνου και των υποστηρικτών του.

Στην ετήσια έκθεσή της, η μονάδα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (UIF) της Τράπεζας της Ιταλίας ανέφερε ότι το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ είχε ενημερωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Ο διευθυντής της UIF, Enzo Serata, πρόσθεσε ότι οι χρηματοοικονομικές συμμετοχές αξίας περίπου 330 εκατομμυρίων ευρώ, που συνδέονται με 80 άτομα, έχουν παγώσει ως μέρος του καθεστώτος κυρώσεων.

Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος τον Φεβρουάριο του 2022, οι παραλίες και τα λιμάνια της Ιταλίας ήταν δημοφιλής για πλούσιους Ρώσους που αγόραζαν ακίνητα σε προνομιακές τοποθεσίες όπως η λίμνη Κόμο, η Σαρδηνία, η Τοσκάνη και η ακτή της Λιγουρίας.
Μερικοί από τους ολιγάρχες που στοχοποιούνται από τα μέτρα έχουν υποβάλει νομικές προσφυγές, συμπεριλαμβανομένου του Ρωσο-Ουζμπέκου μεγιστάνα μετάλλων και τηλεπικοινωνιών, Alisher Usmanov.

Τον Απρίλιο, ένα ιταλικό δικαστήριο παρέπεμψε στο Δικαστήριο της ΕΕ μια απόφαση σχετικά με το αν θα διατηρήσει δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων, αξίας άνω των 80 εκατομμυρίων ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ