Μπαράζ περικοπών στην Ευρώπη - Ποιες εταιρείες προχωρούν σε απολύσεις

Μπαράζ περικοπών στην Ευρώπη - Ποιες εταιρείες προχωρούν σε απολύσεις

 

Έντονες πιέσεις  στις επιχειρήσεις από πληθωρισμό και πόλεμο στην Ουκρανία

 


Ο υψηλός πληθωρισμός και οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία ανάγκασαν εταιρείες σε όλη την Ευρώπη σε απολύσεις ή πάγωμα προσλήψεων.

Οι εταιρείες που έχουν ανακοινώσει περικοπές από τον Απρίλιο σύμφωνα με το Reuters είναι οι εξής:

Αυτοκίνητα

- AUTOLIV: Η σουηδική εταιρεία κατασκευής αερόσακων και ζωνών ασφαλείας δήλωσε στις 8 Ιουνίου ότι σχεδιάζει να περικόψει περίπου 8.000 θέσεις εργασίας.

- CONTINENTAL: ο προμηθευτής ανταλλακτικών αυτοκινήτων σχεδιάζει να καταργήσει σταδιακά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στο εργοστάσιό του στο Gifhorn έως τα τέλη του 2027, επηρεάζοντας αρχικά 450 από τις 900 θέσεις εργασίας στην τοποθεσία, ανακοίνωσετον Μάιο.


- STELLANTIS: η αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε στις 28 Ιουνίου ότι σχεδιάζει να κλείσει το εργοστάσιο μηχανικών κιβωτίων ταχυτήτων στην Αυστρία, επηρεάζοντας 300 θέσεις εργασίας.

- VOLVO CAR: η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε στις 4 Μαΐου 1.300 επιπλέον απολύσεις στη Σουηδία, το 6% του εργατικού δυναμικού της στη χώρα.

Λιανική και καταναλωτικά αγαθά

- ANHEUSER-BUSCH INBEV: η ολλανδική ζυθοποιία θα απολύσει εκατοντάδες εταιρικό προσωπικό στις ΗΠΑ, ανέφερε το CNN στις 27 Ιουλίου.

- CARREFOUR: η γαλλική εταιρεία δήλωσε στις 26 Ιουνίου ότι θαπερικόψει έως και 979 θέσεις εργασίας στη Γαλλία σε εθελοντική βάση.

- HALEON: ο κατασκευαστής της οδοντόκρεμας Sensodyne θέλει να περικόψει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στη Βρετανία και παγκοσμίως, ανέφερε ο Guardian στις 13 Ιουλίου.

- FISKARS: ο Φινλανδός κατασκευαστής εργαλείων κηπουρικής ανακοίνωσε στις 13 Σεπτεμβρίου ότι σχεδιάζει μείωση περίπου 400 θέσεων εργασίας σε μια κίνηση να απλοποιήσει την οργανωτική της δομή.

- WILCO: Οι διαχειριστές του βρετανικού πωλητή με έκπτωση οικιακών ειδών και ειδών οικιακής χρήσης σχεδιάζουν να απολύσουν πάνω από 1.300 άτομα στην αλυσίδα που κατέρρευσε, δήλωσε η PwC στις 5 Σεπτεμβρίου.

Βιομηχανία

- MARSHALLS: ο Βρετανός προμηθευτής προϊόντων κτιρίων και στέγης δήλωσε στις 31 Ιουλίου ότι σχεδιάζει να περικόψει 250 θέσεις εργασίας.

- NOLATO: Ο Σουηδός κατασκευαστής συστημάτων πολυμερών προϊόντων δήλωσε τον Αύγουστο ότι θα απολύσει έως και 500 υπαλλήλους στην Κίνα.

- SSAB : η σουηδική χαλυβουργία θα απολύσει εργαζομένους σε δύο εργοστάσια στη Φινλανδία. Οι διαπραγματεύσεις με συνδικάτα κάλυψαν περίπου 800 υπαλλήλους και ο ακριβής αριθμός των απολύσεων θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση και τις τοπικές συνθήκες, ανέφερε.

- VARTA: η γερμανική κατασκευάστρια μπαταριών δήλωσε στις 30 Ιουνίου ότι θα περικόψει 88 θέσεις εργασίας μέσω ενός εθελοντικού προγράμματος.

Τεχνολογικές

- BT: Ο μεγαλύτερος πάροχος ευρυζωνικότητας της Βρετανίας δήλωσε τον Μάιο ότι θα μειώσει το συνολικό εργατικό δυναμικό του έως και 55.000 θέσεις εργασίας έως το 2030.

- DORMAKABA : ο ελβετικός όμιλος ασφαλείας δήλωσε στις 3 Ιουλίου ότι αναμένει να μειώσει τις ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης κατά περίπου 800.

- NOKIA: η φινλανδική εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού δήλωσε στις 3 Μαΐου ότι σχεδιάζει να περικόψει έως και 208 θέσεις εργασίας στη Φινλανδία.

- VIRGIN MEDIA: η βρετανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σχεδιάζει να απολύσει 2.000 υπαλλήλους, ανέφερε η Telegraph στις 24 Ιουλίου.

- VODAFONE: ο βρετανικός όμιλος τηλεπικοινωνιών στις 15 Ιουνίου κατέληξε σε συμφωνία με τα συνδικάτα για 1.003 περικοπές θέσεων εργασίας στην Ιταλία και 11.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως σε διάστημα τριών ετών.

Άλλες εταιρείες


- AIR LIQUIDE: η εταιρεία βιομηχανικών αερίων στις 5 Ιουλίου δήλωσε ότι ενδέχεται να μειώσει το γαλλικό εργατικό δυναμικό της κατά 430 καθαρές θέσεις.

-BNP PARIBAS: η πολωνική τράπεζα δήλωσε στις 16 Οκτωβρίου ότι θα απολύσει έως και 900 άτομα το 2024-2026.

- DEUTSCHE BANK: η γερμανική τράπεζα καταρτίζει σχέδια για περικοπή 10% από τις 17.000 θέσεις εργασίας λιανικής της στη Γερμανία τα επόμενα χρόνια, δήλωσε άτομο με γνώση του θέματος στις 23 Ιουνίου. Η τράπεζα είχε πει τον Απρίλιο θα περικόψει 800 θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια.

- EVONIK: ο παραγωγός ειδικών χημικών ανακοίνωσεστις 3 Απριλίου ότι θα περικόψει 200 ​​θέσεις εργασίας.

- KPMG: η εταιρεία δήλωσε στις 17 Οκτωβρίου ότι σχεδίαζε να περικόψει περίπου 100 θέσεις εργασίας στη συμβουλευτική της δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

- KOJAMO : η φινλανδική εταιρεία ακινήτων τον Αύγουστο ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αποταμίευσης που θα οδηγήσει σε προσωρινές απολύσεις έως και 70 υπαλλήλων και τερματισμό της απασχόλησης έως και 20 ατόμων.

-LANXESS: η εξειδικευμένη εταιρεία κατασκευής χημικών δήλωσε στις 18 Οκτωβρίου ότι σχεδίαζε να περικόψει 870 θέσεις εργασίας παγκοσμίως, επικαλούμενη τις αδύναμες επιχειρηματικές δραστηριότητες εν μέσω της βαθιάς κρίσης στον τομέα των χημικών της χώρας.

- PROSIEBENSAT: ο γερμανικός όμιλος μέσων ενημέρωσης δήλωσε στις 18 Ιουλίου ότι θα περικόψει 400 θέσεις πλήρους απασχόλησης.

-ROLLS-ROYCE: η βρετανική εταιρεία κατασκευής κινητήρων αεροπλάνων δήλωσε στις 17 Οκτωβρίου ότι θα περικόψει έως και 2.500 θέσεις εργασίας καθώς ο νέος CEO της επιδιώκει να οικοδομήσει μια πιο αποτελεσματική επιχείρηση.

- STANDARD CHARTERED: η βρετανική τράπεζα απολύει υπαλλήλους στα γραφεία της στο Λονδίνο, τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ και η συνολική μείωση θα μπορούσε να είναι περισσότερες από 100 θέσεις, ανέφερε το Bloomberg News στις 7 Ιουνίου.

- STORA ENSO: η φινλανδική δασοκομική εταιρεία δήλωσε στις 15 Ιουνίου ότι θα περικόψει 1.150 θέσεις εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ