«Ο Σαμαράς σχεδιάζει διαζύγιο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο»

«Ο Σαμαράς σχεδιάζει διαζύγιο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο»
«Ο Σαμαράς σχεδιάζει διαζύγιο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» τιτλοφορείται ανταπόκριση από την Αθήνα για την οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει: «Mετά την ψήφο εμπιστοσύνης που κέρδισε στο ελληνικό Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μπορεί να ανασάνει. Και οι 155 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, που αποτελείται από συντηρητικούς και σοσιαλιστές, ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης στην ψηφοφορία που έγινε το βράδυ της Παρασκευής. Αλλά το διάλειμμα θα είναι βραχύ για τον Σαμαρά: τον Φεβρουάριο η Βουλή θα πρέπει να εκλέξει διάδοχο για τον απερχόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Εάν κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία, τότε θα πρέπει να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές».
H Frankfurter Rundschau υποστηρίζει ότι «ο Σαμαράς έχει δύο άσσους στο μανίκι του, τους οποίους ελπίζει να αξιοποιήσει στους επόμενους μήνες: ο ένας είναι η οικονομική ανάπτυξη. Μετά από έξi χρόνια ύφεσης, η Ελλάδα στο δεύτερο τρίμηνο καταγράφει για πρώτη φορά ισχνή οικονομική ανάπτυξη της τάξεως του 0,38%, ενώ τον επόμενο χρόνο γίνεται λόγος για 2,9%. Στον τουρισμό καταρρίπτεται το ένα ρεκόρ μετά τον άλλο. (...) Ο δεύτερος άσσος, τον οποίο ελπίζει να αξιοποιήσει ο Σαμαράς είναι το αποκαλούμενο διαζύγιο κοινή συναινέσει με το ΔΝΤ, που από το 2010 έχει παραχωρήσει στην Ελλάδα, από κοινού με την ΕΕ, δάνεια ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο Σαμαράς θέλει να τερματίσει πρόωρα το πρόγραμμα στήριξης που κανονικά τρέχει μέχρι το 2015, παραιτούμενος μάλιστα από δάνεια συνολικού ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ . Και θέλει να προμηθευθεί από τις αγορές τα χρήματα που απαιτούνται για αναχρηματοδότηση (του χρέους)».
Σόιμπλε εν αμύνη
Στο μεταξύ, πρωτοσέλιδο στην οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt γίνεται η αντιπαράθεση σχετικά με την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η ευρωζώνη. «Σόλο για τη Γερμανία» τιτλοφορείται το άρθρο και η εφημερίδα εξηγεί: «Ο φόβος νέας ύφεσης στην Ευρώπη σημαδεύει τη φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Ιδιαίτερα ο υπουργός Οικονομικών Σόΐμπλε βρίσκεται εν αμύνη. Ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός του θεωρείται λάθος επιλογή στην Ουάσιγκτον».
«Η Γερμανία και οι τιμές των πρώτων υλών στέλνουν σαφή προειδοποιητικά μηνύματα» σχολιάζει η εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung της Ζυρίχης. Και επισημαίνει: «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την απειλή μίας επιβράδυνσης στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Αυτή την εβδομάδα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για τη διεθνή οικονομία, ταυτιζόμενο με αντίστοιχες εκτιμήσεις πολλών αρμοδίων υπηρεσιών και ερευνητικών ινστιτούτων».
Την πολιτική λιτότητας στην ευρωζώνη επικρίνει ο επιφανής Αμερικανός οικονομολόγος Λάρυ Σάμερς σε συνέντευξή του στο Handelsblatt. «Στην Ευρώπη επίκειται ένας τρίτος γύρος ύφεσης. Νομίζω ότι εδώ παίζεται ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι. Οι Γερμανοί θα πρέπει να έχουν συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική λιτότητας που είχε επιβληθεί στη δεκαετία του ʼ30, δεν είχε δημιουργήσει ένα μεταρρυθμιστικό κλίμα, ώστε να ευνοούνται οι διαρθρωτικές βελτιώσεις και οι πολιτικές αλλαγές. Δεν βλέπω πώς αποδεικνύεται η εκτίμηση ότι μία πολιτική λιτότητας μπορεί να δώσει το έναυσμα για πολιτικές μεταρρυθμίσεις».

ΠΗΓΗ DW

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ