Παραγωγοί εναντίον καρτέλ πορτοκαλοχυμών - Ζητούν αποζημίωση 2,5 δισ. δολ.

Παραγωγοί εναντίον καρτέλ πορτοκαλοχυμών - Ζητούν αποζημίωση 2,5 δισ. δολ.


Η ομαδική αγωγή υποβλήθηκε από τους εισαγγελείς στη Βραζιλία τον Μάρτιο, 20 χρόνια μετά τις πρώτες κατηγορίες

 

 

Κατηγορούμενες σε μια ομαδική αγωγή που ζητεί αποζημίωση 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για καρτέ καθορισμού των τιμών μεταξύ 1999 και 2006 είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες χυμού πορτοκαλιού στη Βραζιλία , σύμφωνα με δηλώσεις του εισαγγελέα στο Reuters.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελέας Κάρεν Καν είπε ότι το Δικαστήριο του Σάο Πάολο θα εξετάσει αξιώσεις σε αγωγή που κατατέθηκε κατά εταιρειών όπως η Citrosuco, η Cutrale και η Louis Dreyfus, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής χυμού πορτοκαλιού στον κόσμο.

Οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών ισχυρίστηκαν ότι οι εταιρείες δημιούργησαν ένα καρτέλ για να διατηρήσουν χαμηλές τις τιμές για τα φρούτα τους. Η αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή της Βραζιλίας, Cade, διερεύνησε αντίστοιχη και το 2016, και οι εταιρείες κατέληξαν σε συμφωνία για την πληρωμή 301 εκατομμυρίων ρεάλ για να διευθετηθεί η υπόθεση.

Η ομαδική αγωγή υποβλήθηκε από τους εισαγγελείς τον Μάρτιο, 20 χρόνια μετά μετά τις πρώτες κατηγορίες.

Οι εισαγγελείς ζητούν αποζημίωση 12,7 δισεκατομμυρίων ρεάλ (2,51 δισεκατομμύρια δολάρια), που υπερβαίνουν τα ετήσια έσοδα από εξαγωγές χυμού πορτοκαλιού τη σεζόν 2021/2022, τα οποία ανήλθαν συνολικά σε 1,62 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η αγωγή ζητά αποζημίωση από τις εταιρείες που οι εισαγγελείς λένε ότι κυριαρχούσαν σχεδόν στο 80% της εγχώριας παραγωγής χυμού πορτοκαλιού, αποκλείοντας περίπου το 75% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου μόνο στην πολιτεία του Σάο Πάολο.
Στη μήνυση, οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι στόχος του καρτέλ ήταν να προκαλέσει απότομη πτώση στις τιμές των φρούτων, προκαλώντας απώλειες στους αγρότες και τους καταναλωτές.
Οι αξιώσεις εμπλέκουν επίσης την Cargill, η οποία πούλησε τις δραστηριότητες της στην Cutrale και τη Citrosuco το 2004, και τη Citrovita, η οποία συγχωνεύθηκε με τη Citrosuco σε μια συμφωνία που εγκρίθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές το 2011, σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ